Flink haar in de boter in koninklijke familie

De Congo-reis van prins Laurent zindert nog steeds na in de koninklijke familie. Een recente uithaal van prins Laurent naar de entourage van de koning noopte het paleis er zelfs toe om te bevestigen dat koning Albert kwaad is op zijn zoon.

Prins Laurent haalde in Le Soir en op de RTBF hard uit naar de Vlaamse pers en de entourage van de koning. "Het is schandalig dat sommige journalisten zeggen dat ik geld heb gekregen voor die Congo-reis. De stomme Vlaamse pers zegt dat ik in Congo niets heb gedaan", fulmineerde de prins. Volgens Laurent zou hij overigens net hetzelfde gezegd hebben over de Waalse pers. Hij vraagt alle pers hem zijn werk te laten doen.

"Het is ook de schuld van het paleis, dat de pers en ook premier Yves Leterme (CD&V) gebruikt om mijn activiteiten af te blokken", aldus Laurent. Volgens hem is dat ook de reden dat hij de negatieve adviezen over zijn reis heeft genegeerd. "En dan nog, ik heb aan niemand iets te vragen. Men moet ophouden met mij af te schilderen als een idioot. Ik wou de relaties met Congo verbeteren." Volgens Laurent is "deze affaire een coup van het paleis" om hem te "verzwakken". "Al 30 jaar willen ze me kwaad doen", zei hij op de RTBF.

Het paleis is op zijn zachtst gezegd niet echt opgezet met de uitspraken van Laurent. "Wat in de pers verschenen is over het feit dat de koning kwaad is, strookt met de realiteit", liet het paleis weten. Zo'n openlijke reactie van het paleis is erg ongebruikelijk. Het paleis liet dat ook zelf met zoveel woorden verstaan. "Het is niet gebruikelijk dat het paleis commentaar geeft over verzinsels of uitlatingen die tot doel hebben de aandacht van de feiten af te leiden", werd eraan toegevoegd.

Laurent "moet zich schikken naar advies regering"

Ex-premier Wilfried Martens begrijpt de uithaal van Laurent naar de entourage van de koning, met name zijn kabinetschef, niet. "Dat is bijna ongelooflijk, dé raadgever van de koning is namelijk de eerste minister", reageerde Martens in "Het journaal". Als er één iemand van goede trouw is, dan is het de kabinetschef, liet Martens verstaan.

Volgens Martens toont de reactie van het paleis aan dat de koning "zeer verbolgen" is over zijn "geschonden geloofwaardigheid". Martens wil het woord ruzie niet in de mond nemen, maar is ervan overtuigd dat de koning "zeer bezorgd" is over de "misstappen" van de prins.

Volgens Martens moet prins Laurent zich "schikken naar het advies van de regering". "Hij is geen normaal, individueel persoon. Hij draagt een verantwoordelijkheid binnen de koninklijke familie en moet zich daar absoluut van bewust zijn", raadde Martens de prins aan.

Laurent moet hotelkosten niet terugbetalen

Laurent maakte enkele weken geleden een wetenschappelijke reis naar Congo. Vorige week kwam aan het licht dat hij dat deed tegen de wil van de regering in en dat veroorzaakte ophef. Zeker omdat bleek dat de prins ook president Joseph Kabila heeft ontmoet. Kabila betaalde ook enkele hotelkosten van de prins.

Ook de Belgische zakenman George Forrest, die actief is in Congo, betaalde de kosten voor een vijfsterrenhotel in Lubumbashi. Volgens De Morgen en De Standaard kwam dat omdat de prins en zijn gezelschap niet met een Visa-kaart konden betalen.

De woordvoerder van Forrest bevestigt dat zij de hotelkosten van Laurent en zijn gezelschap in Lubumbashi hebben voorgeschoten. Maar Laurent zou die kosten zelf niet moeten terugbetalen. De mensen die hem uitgenodigd hebben, zullen dat doen, aldus de woordvoerder van Forrest.