Grote controle van voedselagentschap in Menen

Zo'n 400 handelszaken in Menen krijgen deze week een inspecteur van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) over de vloer. Ook de wekelijkse markt wordt gecontroleerd.

Volgens Hubert Gheysens van het FAVV komt er maandelijks een stad ergens in het land aan bod: "Menen is de tweede stad in West-Vlaanderen die aan bod komt. Vorig jaar was het de beurt aan Middelkerke, volgend jaar wordt het Waregem."

Tegen het einde van de week hoopt het FAVV zo'n 350 à 400 zaken gecontroleerd te hebben. Op zaterdagvoormiddag wordt ook de plaatselijke markt gecontroleerd.

De aangekondigde controles dienen vooral om te sensibiliseren. Daarnaast vinden, ook buiten Menen, onaangekondigde controles plaats. En dat is geen overbodige luxe: "Algemene hygiëne is vaak een groot probleem", aldus Gheysens. "Als de problemen echt te gevaarlijk worden, kunnen we een zaak zelfs onmiddellijk sluiten." Gelukkig blijft zoiets uitzonderlijk. "In West-Vlaanderen gebeurt het slecht 10 à 20 keer per jaar."