Japan stort 11.500 ton radioactief water in zee

Tepco, de beheerder van de kerncentrale van Fukushima, gaat 11.500 ton radioactief zeewater in zee storten. Dat heeft een woordvoerder van Tokyo Electric Power (Tepco) bekendgemaakt. Hij benadrukt dat het gaat om licht besmet water.

"We hebben geen andere keuze dan dit besmette water in zee te storten", zegt een woordvoerder van de Japanse regering. "Het gaat om een veiligheidsmaatregel." 10.000 ton water zit opgeslagen in grote vaten en 1.500 ton bevindt zich momenteel nog in de reactoren 5 en 6.

Afgelopen weekend is een lek ontdekt in de beschadigde kerncentrale in Fukushima. Daaruit stroomt radioactief water naar zee. Werknemers van de centrale proberen het spoor van dit hoogradioactief water te achterhalen met behulp van een melkachtige verf.

Volgens de Japanse overheid kan het maanden duren voor de koelsystemen helemaal zijn hersteld. Voorlopig wordt dat nog steeds flink bemoeilijkt door de aanwezigheid van radioactief water op de terreinen van de kerncentrale.

"We nemen geen risico's"

Na de Antwerpse haven vorige week, neemt ook het Rotterdamse havenbedrijf liever geen risico's met Japanse schepen. De Rotterdamse haven gaat uit voorzorg schepen uit Japan op zee controleren op radioactiviteit, dus voor ze de haven invaren.

Het eerste schip uit Japan dat vertrokken is na de problemen in Fukushima, wordt midden april verwacht. Havenmeester René de Vries verwacht geen hoge stralingsconcentraties, maar loopt liever geen risico: "Zo nemen we veel zorgen weg en kunnen de mensen gegarandeerd veilig aan het werk."

Tussen Japan en Rotterdam varen voornamelijk container- en autoschepen. Vanaf de eerste week van april is voor Japanse schepen een strikt toelatingsprotocol van kracht.