Jemenitische politie schiet op betogers

In een aantal steden in Jemen hebben de ordediensten opnieuw het vuur geopend op groepen betogers. Het protest tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh blijft voortduren.

Volgens ziekenhuisbronnen zijn er zeker 17 betogers doodgeschoten in de zuidelijke stad Taizz. De politie zou het vuur hebben geopend toen een menigte het provinciale regeringsgebouw wou bestormen.

Bij een gelijkaardig protest in de havenstad Hodeidah zouden 250 mensen gewond zijn geraakt. Of er daar doden zijn gevallen, is nog niet duidelijk.

Meer naar het zuiden, in Abyan en Dalea en in de grote havenstad Aden, ligt het openbare leven lam door een algemene staking uit protest tegen president Saleh. Die zuidelijke regio voelt zich gediscrimineerd na een mislukte afscheiding in '94.

In de hoofdstad Sanaa ten slotte hebben soldaten die zich bij de oppositie hebben aangesloten, positie ingenomen rond de universiteit. Zo beschermen ze een kamp van de oppositie op de campus tegen de politie die dat kamp wil opruimen.

VS bemiddelt over machtsoverdracht

Volgens de krant The New York Times werkt de Amerikaanse ambassade in Jemen intussen aan een plan voor een vreedzame overdracht van de macht.. De ambassadeur zou overleg plegen met het regime van Saleh en met de belangrijkste oppositiepartijen.

Washington heeft tot nu toe geen openlijke oproep gericht aan Saleh om op te stappen, maar zou er nu wel mee dreigen om dat te doen als er niet snel een compromis uit de bus komt.

Saleh zou dan weer eisen dat noch hijzelf noch zijn aanhangers later vervolgd zouden kunnen worden wegens corruptie of schending van de mensenrechten. Dat vindt de oppositie dan weer onaanvaardbaar.

Jemen is een belangrijke bondgenoot van de VS in de strijd tegen het moslimterrorisme van Al Qaeda, dat in het oosten van het land een basis probeert uit te bouwen. Washington is ook bang voor anarchie in Jemen en meer bepaald voor een soort "Somalië-scenario", waarbij het land uiteenvalt en een springplank wordt voor piraten en terroristen.