Mechelen toont middeleeuwse muurschilderingen

Het publiek kan vanaf morgen twee bijzondere middeleeuwse muurschilderingen in de Mechelse Sint-Janskerk bewonderen. Ze zaten sinds de 18e eeuw verborgen achter het orgel en vijftien lagen kalk, tot ze drie jaar geleden werden ontdekt.

Het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) werkte drie jaar aan de restauratie en conservatie van de indrukwekkende kunstwerken van rond het jaar 1400. De schilderingen stellen populaire middeleeuwse heiligen voor: de reus Sint-Christoffel en de ridder Sint-Joris. Ze werden door een onbekende schilder aangebracht kort na de bouw van de kerk die momenteel wordt gerestaureerd.

De twee muurschilderingen op de eerste verdieping van de torenruimte zijn niet alleen bijzonder vanwege hun oudheid en hun kwaliteit, maar ook door de uitzonderlijk goede staat waarin ze verkeren. "Het gaat hier om een zeer belangrijk werk", zegt Sonja Vanblaere, administrateur-generaal van het VIOE. "We kunnen niet in gans Vlaanderen restauraties en conservaties uitvoeren."

De muurschilderingen maken in Mechelen deel uit van de historische stadswandeling "Drie Bourgondische Generaties".