Nazarbajev: "Heb nu carte blanche in Kazachstan"

De Kazachse president Noersoeltan Nazarbajev heeft zichzelf uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen. "Nu heb ik carte blanche om dit land verder te hervormen", zegt hij. Maar zijn de verkiezingen en de campagne wel correct verlopen?
Een vrouw brengt haar stem uit in Kazachstan.

Nazarbajev is al meer dan 20 jaar aan de macht in Kazachstan. Sinds een grondwetswijziging in 2007 is er geen limiet meer op het aantal ambtstermijnen voor een president. De verkiezingen waren pas gepland voor 2012, maar Nazarbajev liet ze vervroegen. Hij had namelijk bot gevangen met een wetsvoorstel om de komende twee verkiezingen gewoon af te schaffen.

Nazarbajev haalt zowat 95 procent van de stemmen. Hij mag dan populair zijn in Kazachstan, dat cijfer vinden ook zijn aanhangers verbazend hoog. Officieel zou 90 procent van de inwoners gisteren gaan stemmen zijn, maar dat cijfer werd waarschijnlijk gemanipuleerd.

"Nu heb ik carte blanche om dit land voort te hervormen en te moderniseren", zei Nazarbajev bij zijn overwinning. "Kazachstan is een open en democratische maatschappij." Vorige week liet hij in de Amerikaanse krant Washington Post een opiniestuk publiceren. "Economische welvaart heeft voorrang op democratie", schreef hij.

Vandaag komt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) met een rapport over de stembusslag in Kazachstan. Dat zal fikse kritiek bevatten over het gebrek aan transparantie, mediavrijheid en competitie. De meeste oppositiepartijen hebben de verkiezingen geboycot.

Volgens de Britse zender BBC en de Arabische nieuwszender Al Jazeera zijn er veel berichten over onregelmatigheden bij de stembusslag. Zo werden honderden studenten verplicht om te gaan stemmen, anders dreigden ze van school gegooid te worden. Op verschillende plaatsen stonden aanhangers van Nazarbajev blenders en ander keukengerei uit te delen.