Obama: "Kandidaat voor tweede termijn"

De Amerikaanse president Barack Obama heeft aangekondigd dat hij volgend jaar opnieuw kandidaat is bij de presidentsverkiezingen. Het blijft uitkijken wie er tegenkandidaat wil zijn.

In november 2012 zijn er presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Obama, die nu aan zijn eerste ambtstermijn bezig is, wil er nog eens vier jaar bij doen. Obama kondigde zijn kandidatuur aan in een filmpje op zijn website en in een mail naar zijn aanhangers.

In het filmpje zeggen medewerkers waarom Obama volgens hen een tweede termijn verdient. In 2008 sprong de campagne van Obama al in het oog omdat hij veel gebruikmaakte van nieuwe media. Eigenlijk is het initiatief van Obama nu vooral bedoeld om geld op te halen voor de presidentscampagne in de loop van 2012.

In principe moet Obama nog eerst de nominatie van zijn Democratische partij binnenhalen, maar voor een zittend president moet dat normaal geen probleem stellen. Er zullen hoe dan ook tegenkandidaten komen en dus ook Democratische voorverkiezingen.

Het blijft intussen uitkijken naar de Republikeinse tegenstanders. Daar beweegt er voorlopig niet veel, al lijken voormalig kandidate voor het vicepresidentschap Sarah Palin en de oerconservatieve Newt Gingricht zich op te werpen. 

Die zijn wellicht echter te extreem voor de gemiddelde Amerikaanse kiezer. Grotere vissen wachten wellicht af om te kijken waar het naartoe gaat met Obama. Na een dip eind vorig jaar is de populariteit van de president opnieuw gestegen en dat kan ernstige kandidaten bij de Republikeinen afschrikken. Als Obama over vijf jaar einde carrière is, zouden die grote vissen dan meer kans maken.