Parijs groepeert de Fransen op beveiligde plaatsen

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft beslist om de Fransen in Ivoorkust te groeperen op beveiligde plaatsen "om veiligheidsredenen". In Abidjan, de commerciële hoofdstad van Ivoorkust, wordt al enkele dagen zwaar gevochten en er wordt ook geplunderd.

Volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken verblijven er 12.200 Fransen in Ivoorkust, van wie 11.800 in Abidjan, de commerciële hoofdstad van het land. In het land verblijven overigens ook 250 Belgen.

De meeste Fransen worden samengebracht in de Franse legerbasis van Port-Bouet, in de buurt van de internationale luchthaven van Abidjan. Gisteren heeft Parijs 300 extra soldaten naar Ivoorkust gestuurd, waardoor de Franse troepenmacht Licorne nu 1.400 manschappen ter plaatse heeft. De Fransen controleren momenteel de luchthaven van Abidjan.

Volgens Parijs hebben 167 buitenlanders, onder wie Fransen en Libanezen, Abidjan inmiddels verlaten. Ze zijn via de Togolese hoofdstad Lomé naar de Senegalese hoofdstad Dakar gevlogen.

"De toestand in Abidjan is erg moeilijk voor elke buitenlander", bevestigt de Belg Philippe Lefèvre, die in Abidjan woont. "Het was erg moeilijk, we konden echt niet zo doorgaan." Ook Lefèvre heeft een veilig onderkomen gevonden bij de Franse militairen.

"Voel mij helemaal niet veilig"

"Ik voel mij helemaal niet veilig", zegt radiocorrespondente Pauline Bax, die in Abidjan verblijft. "Het is onduidelijk wat de positie is van beide kampen en wie de gewapende mannen zijn die je op straat ziet."

Volgens Bax was het gisteren en afgelopen nacht relatief rustig in Abidjan. Vanmorgen heeft ze toch weer enkele explosies gehoord. "Het is heel lastig", zegt ze. "Er zijn weinig mensen die naar buiten gaan omdat er gewapende mannen op straat zijn van wie je niet ziet of het gaat om aanhangers van Gbagbo of van Ouattara." Bax wijst er ook op dat de prijzen van de levensmiddelen aan het stijgen zijn.

Volgens Bax heerst er twijfel in Abidjan over waar Laurent Gbagbo zich ophoudt.

"Tijd rijp voor snel offensief"

Intussen gaan de gevechten in Abidjan onverminderd door. Volgens Guillaume Soro, de premier van de internationaal erkende president Alassane Ouattara, is de tijd "rijp" voor een snel offensief tegen de strijdkrachten die nog trouw zijn aan Laurent Gbagbo, de president die weigert afstand te doen van de macht. 

De Gbagbo-gezinden hebben zich teruggeplooid op het presidentiële paleis in Abidjan, in de wijk Le Plateau, en op de presidentiële residentie en het gebouw van de staatstelevisie RTI, beiden in de wijk Cocody. Op de staatszender wordt hard van leer getrokken tegen Frankrijk. "Een Rwandese genocide in Ivoorkust wordt voorbereid door de mannen van Sarkozy", was onder meer te horen. "Ivorianen: ga massaal de straat op."

Zowel Franse troepen als soldaten van de VN-macht hebben wapenopslagplaatsen van Gbagbo bestookt.

Intussen zou stafchef Philippe Mangou, die vorige week zijn toevlucht had gezocht in de Zuid-Afrikaanse ambassade, zijn schuiloord hebben verlaten en overleg hebben gepleegd met Laurent Gbagbo. "Generaal Mangou is teruggekomen om zijn functie van legerleider weer op te nemen", zegt een bron uit de omgeving van Gbagbo.

"1 miljoen mensen op de vlucht"

Het conflict in Ivoorkust jaagt steeds meer mensen op de vlucht. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn dat er nu al zeker 1 miljoen. Zo'n 130.000 Ivorianen zijn de grens met Liberia overgestoken, sommige vluchtelingen kozen voor Togo. Binnen Ivoorkust zelf zijn er ook heel wat ontheemden.