Solvay neemt Franse chemiereus Rhodia over

De Franse chemiegroep Rhodia heeft een overnamebod van 3,4 miljard euro aanvaard van de Belgische tegenhanger Solvay. Samen zullen die deel uitmaken van de top-15 van de grootste chemiegroepen ter wereld.

Het gaat om een vriendschappelijk bod, dat op de unanieme goedkeuring kan rekenen van de raad van bestuur van Rhodia.

Solvay biedt in totaal 3,4 miljard euro of 31,6 euro per aandeel. Dat is 50% meer dan de slotkoers van Rhodia vrijdag op Euronext Parijs. Na het bekendmaken van de overname is de koers van Rhodia meteen met 48% gestegen.

De Belgische farmagroep zal de overname volledig financieren met eigen middelen. Dat kan omdat Solvay vorig jaar de farma-afdeling voor 4,9 miljard euro verkocht heeft aan Abbott uit de VS. 

Topman Jean-Pierre Clamadieu van Rhodia is erg enthousiast. Hij wordt vicetopman van de nieuwe groep en zal bij Solvay huidig CEO Christian Jourquin (foto) opvolgen als die met pensioen gaat. 

Huwelijk van twee coryfeeën

Solvay en Rhodia zijn beiden industriële groepen met een traditie tot ver in de 19e eeuw. Rhodia werd in '98 verzelfstandigd als chemietak van de Franse farmagroep Rhône-Poulenc, die nu deel uitmaakt van Sanofi-Aventis.

Rhodia heeft een omzet van 5,23 miljard euro en telt wereldwijd 14.000 werknemers. Het maakt materialen voor de autosector, elektronica, aroma's voor voeding en parfumerie, maar is ook een speler in "rare earth materials".

Samen hebben Solvay en Rhodia een omzet van 12 miljard euro. Met de overname zou Solvay doorstoten van de 31e tot de 15e plaats in de wereldranglijst van grote chemiebedrijven.

De overname vormt wellicht ook het sluitstuk van de hervorming van Solvay. Dat heeft zich met de verkoop van de farma-afdeling vorig jaar volledig toegelegd op chemie en het was meer dan anderhalf jaar lang uitkijken naar een grote overname om in die sector bij de Champions League te komen. 

Meest gelezen