Zoekt Khaddafi diplomatieke uitweg?

De Libische leider Khaddafi heeft een gezant naar Europa gestuurd voor overleg. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat zijn geïsoleerde regime een diplomatieke uitweg zoekt uit de crisis.

De voorbije dagen had Libië al een gezant naar Londen gestuurd voor overleg met de Britse regering. Over die gesprekken is weinig bekendgemaakt. Nu is de Libische viceminister van Buitenlandse Zaken Abdul Ati al-Ubeidi in de Griekse hoofdstad Athene aangekomen en doet hij ook Turkije en Malta aan.

Na afloop van het gesprek zou de Griekse regering hebben meegedeeld dat het regime in Tripoli nu naar een diplomatieke uitweg zou zoeken en zich bereid zou tonen om zich te schikken naar de recente VN-resoluties.

Eerder waren er al berichten over een Libisch voorstel waarbij de 68-jarige Khaddafi de macht zou overdragen aan zijn zoon Seif al-Islam, die de overgang naar de democratie zou moeten leiden. De Libische oppositie heeft dat plan meteen verworpen.

Het kan zijn dat Khaddafi tijd wil winnen en de coalitie tegen hem wil verdelen, maar anderzijds kraakt het regime ook onder de bombardementen, het nieuwe isolement en vooral het overlopen van eigen toplui, zoals minister van Butienlandse Zaken Moussa Koussa en VN-ambassadeur Treki vorige week.

De contactgroep van de coalitie tegen Khaddafi zou volgende week opnieuw bijeenkomen in Doha, de hoofdstad van Qatar. Mogelijk komen er tegen dan nieuwe politieke initiatieven.

Khaddafi beschiet opnieuw Misurata

Volgens getuigen schieten de troepen met tanks, artillerie, mortieren en met sluipschutters op daken op al wat beweegt in Misurata, de derde stad van het land. Daar is al weken nauwelijks voedsel, water of medicijnen te krijgen. 

De voorbije dagen zijn honderden geëvacueerden weggebracht uit Misurata door een Turks schip (boven) en door een boot van Artsen Zonder Grenzen. Een aantal gewonden die zijn overgebracht naar ziekenhuizen in Tunesië, beschrijven de situatie in Misurata als "een hel". De troepen van Khaddafi zouden ook schieten op woningen en burgers in een poging tot intimidatie.

Misurata is zowat het enige grote bolwerk van de rebellen in het westen van Libië en blijkbaar wil Khaddafi die stad kost wat kost innemen. Omdat veel tanks en artilleriestukken in de straten staan opgesteld, is het voor NAVO-vliegtuigen erg moeilijk om die uit te schakelen zonder burgerslachtoffers te maken. Dat laatste is wellicht ook waar het regime van Khaddafi op hoopt om dan te kunnen uitpakken met schrijnende tv-beelden.

In het oosten van het land lijkt de frontlijn nog altijd stilgevallen in de buurt van de oliehaven Marsa Al Brega (links). De opstandelingen proberen die haven nog altijd in handen te krijgen en lijken de voorbije dagen steeds beter georganiseerd. Mogelijk kunnen zij rekenen op Westerse instructeurs.

Italië erkent de rebellenraad

Intussen heeft Italië nu ook de nationale raad van de opstandelingen in Benghazi erkend als officiële vertegenwoordiger van het Libische volk. Dat is opmerkelijk, want de Italiaanse regering had tot voor kort erg goede relaties met het bewind van kolonel Moe'ammar al-Khaddafi. 

Italië is voor veel van zijn olie afhankelijk van Libië en heeft daar ook veel andere belangen. De erkenning van de opstandelingen lijkt dan ook een ommekeer te zijn om die belangen op termijn veilig te stellen. Italië levert ook vliegtuigen voor de NAVO-operatie in Libië.