725.000 Belgen krijgen vooraf ingevulde aangifte

Zo'n 725.000 belastingsplichtigen krijgen een vooraf ingevulde aangifte in de bus. Minister van Financiën Didier Reynders (MR), gaf vandaag toelichting bij de belastingsaangifte van dit jaar. Veel grote veranderingen zijn er niet, er blijven veel belastingsvoordelen voor milieuvriendelijke ingrepen.

Zo'n 725.000 mensen krijgen deze maand een sterk vereenvoudigde aangifte in de bus. "Het is een aangifte met alle gegevens al ingevuld", aldus Reynders (foto links). "Het enige wat je moet doen, is er al dan niet mee akkoord gaan." Het gaat vooral om gepensioneerden, werklozen of mensen die moeten leven van een ziekte- of invaliditeitsuitkering.

De fiscus mikt dit jaar op meer dan de helft van de aangiften via tax-on-web, het streefcijfers is 3.100.000 elektronische aangiftes. Volgens Reynders heeft het systeem niets dan voordelen: "Het is gemakkelijker voor de belastingsplichtige. Zo krijg je ook vlugger een terugbetaling van onze administratie."

Grote veranderingen zijn er niet dit jaar. Er blijven veel belastingsvoordelen voor milieuvriendelijke investeringen, zoals de plaatsing van dubbel glas en zonnepanelen. Bovendien krijg je ook een belastingsvermindering voor de aankoop van een elektrische auto en voor de installatie van een elektrisch laadpunt buiten de woning.

Wie zijn aangifte invult via tax-on-web heeft tijd tot 15 juli, de papieren aangifte moet tegen 30 juni ingediend zijn.