"Deelnemers "Temptation island" zijn werknemers"

Franse deelnemers aan het realityprogramma "Temptation island" moeten elk 15.000 tot 17.000 euro krijgen van de Franse televisiezender TF1. Dat heeft het hof van beroep van Versailles geoordeeld.

De deelnemers hadden een proces aangespannen tegen de zender. Ze vonden dat ze als werknemers, zelfs als uitvoerende artiesten, moesten beschouwd en betaald worden. De rechtbank is hen daarin gedeeltelijk gevolgd.

Er werd erkend dat er sprake is van arbeid omdat zaken in scène werden gezet en omdat de deelnemers in interviews moesten zeggen wat de productie van hen verwachtte. Als kunstenaars werden ze niet erkend omdat ze "geen rol moesten spelen of tekst moesten opzeggen". Een dertigtal Belgen heeft intussen een gelijkaardige zaak lopen tegen verschillende Franse realityshows.

In "De ochtend" op Radio 1 verdedigt professor Roger Blanpain de beslissing van het hof van beroep van Versailles. "De werknemer wordt beschermd in onze en de Franse wetgeving. Voor een prestatie van een persoon moet een vergoeding betaald worden en dat is in deze zaak het geval. Het gaat hier niet om vrijwilligerswerk, want de organisatie (TF1) is uit op winst en is geen ngo", aldus Blanpain.