"Dotatie opgeven? Ik denk er niet aan"

Prins Laurent denkt er niet aan om zijn dotatie zelf op te geven. Dat zegt hij in een interview met De Standaard. Zijn advocaat en adviseur, Pierre Legros, zegt nochtans in het weekblad Humo dat de prins overwoog om dat te doen.

"Het zou me verwonderen dat hij dat gezegd zou hebben. Ik heb dat zelf ook nooit gezegd. Ik denk er ook niet aan om mijn dotatie zelf terug te geven. Allez, u weet toch hoe dat gaat. Journalisten schrijven om het even wat. Ik moet u toch niet uitleggen hoe journalisten werken?", zo reageert prins Laurent op de uitspraken van Legros. Volgens Humo staat het hele gesprek met Legros evenwel op band.

Het debat over de dotatie van prins Laurent stak opnieuw de kop op door zijn omstreden Congoreis. Laurent maakte die tegen het advies in van de regering en de koning. Gisteren nam het paleis openlijk afstand van Laurent, wat erg uitzonderlijk is.

"Laurent blijft hoe dan ook een prins van België"

Maar zelfs als prins Laurent afstand zou doen van zijn dotatie, kan hij het koningshuis in de problemen brengen. Dat zei hoogleraar geschiedenis en koningskenner Mark Van den Wijngaert (foto) gisteravond in Terzake op Canvas.

De discussie over de dotatie van Laurent zal nu waarschijnlijk in een stroomversnelling komen, zegt Van den Wijngaert. "De Senaat heeft enkele jaren geleden beslist dat Astrid en Laurent hun dotatie zouden verliezen bij het aantreden van een volgende koning. Men zou nu dat voornemen dat men gemaakt heeft, vroeger kunnen toepassen. Tenzij Laurent de eer aan zichzelf houdt en afstand doet van zijn dotatie. Zoals prins Karel dat ook ooit gedaan heeft."

Volgens Van den WIjngaert zal dat de problemen met de prins echter niet oplossen. Het kost hem weliswaar veel geld, maar brengt hem ook een zekere vrijheid, klinkt het. "Dat zou op termijn kunnen wegen op het koningshuis. Hij blijft hoe dan ook een prins van België."