"Euro-obligaties enige weg uit de crisis"

Volgens fractieleider van de Europese liberalen Guy Verhofstadt is het uitgeven van euro-obligaties de enige manier om de crisis achter ons te laten. Dat zei hij vanmorgen in Straatsburg tijdens een debat in het Europees Parlement.

Tijdens het debat werden de resultaten van de Lentetop van 24 en 25 maart voorgesteld door Europees commissaris José Manuel Barroso en Europees president Herman Van Rompuy (foto onder).

Tijdens die top zag het "Euro Plus Pact" het levenslicht. Plus omdat 23 EU-lidstaten meer gaan doen dan wat door de Commissie is opgelegd. En Plus omdat ook de niet-eurolanden kunnen meedoen. Zes landen deden dit ook.

Er komt ook een permanent reddingsfonds. Hiermee wil de Europese Unie afrekenen met de gevolgen van de economische crisis, waarbij verschillende leden van de eurozone in een financiële storm terecht kwamen.

Volgens Verhofstadt echter hangen er nog altijd donderwolken boven Europa. Zo werd de rating van Portugal vandaag opnieuw verlaagd, wees een stresstest uit dat de Ierse banken nog 24 miljard euro steun nodig hebben en staat Griekenland voor een nieuwe besparingsronde van 25 miljard euro.

“Hoewel Europa al 400 miljard euro investeerde, is de crisis nog steeds niet voorbij”, zei Verhofstadt. “Dat komt omdat de Europese banken nog altijd slechte producten van voor de crisis in hun portefeuille hebben, net als obligaties van lidstaten in budgettaire problemen waarvan de rating systematisch wordt verlaagd.”

Om de banken te herkapitaliseren, is veel geld nodig. Met euro-obligaties zou er meer geld kunnen worden opgehaald tegen een lagere intrest, omdat de liquiditeit hoger is.

lees ook