"Illegaal downloaden nefast voor verkoop"

De muziekindustrie vraagt aan Europa om onmiddellijk een gemeenschappelijke regeling te treffen voor auteursrechten op het internet. Hooverphonic heeft vanavond in het Europees Parlement opgetreden om die eis kracht bij te zetten.

"Er wordt heel veel illegaal gedownload", zegt bassist/songwriter Alex Callier (foto). "Laat ons eerlijk zijn: voor onze verkoop is dat nefast, maar voor jonge groepen is dat nog nefaster. Er wordt vanuit de platenindustrie steeds minder geïnvesteerd in jong talent omdat het een te groot risico wordt. Als er niet genoeg platen verkocht worden, kan er niet genoeg geld geïnvesteerd worden."

Callier begrijpt ook niet waarom mensen raar opkijken wanneer artiesten vergoed willen worden als hun muziek ergens gespeeld wordt. "Wat is het verschil tussen telefonie en elektriciteit? Daar wordt toch ook overal voor betaald. Wij worden altijd afgerekend op het moment dat we opkomen voor onze rechten."