"Mijn huis lijkt helemaal niet op Hitler"

Vorige week kwam een op het eerste gezicht onopvallend rijhuis in het Britse Swansea in het oog van de internationale belangstelling te staan, nadat een foto ervan op Twitter verschenen was. Het huis zou immers sprekend lijken op…Hitler. Eigenaar Clive Davies vindt de vergelijking vergezocht: "Mijn huis lijkt helemaal niet op Hitler."

De 22-jarige Charli Dickenson merkte, ook al was hij het huis voordien al meerdere keren voorbij gewandeld, plots de gelijkenis met Hitler op: de deur met de balk/snor erboven, de twee bedramen als dreigende ogen en het dak schuin naar beneden, net als Hitlers haar. Hij maakte een foto en zette deze op Twitter. Nadat de foto overgenomen was door de Britse komiek Jimmy Carr kwam het hele verhaal in een stroomversnelling terecht.

Eigenaar Clive Davies had aanvankelijk niets gemerkt van de commotie rond zijn huis, zo vertelde hij aan de nieuwswebsite This Is South Wales. Het was zijn zoon Guy, momenteel van dienst als adjudant-onderofficier in Kaboel (Afghanistan), die de foto van het huis opmerkte toen hij een nieuwswebsite bezocht. Hij belde zijn vrouw die op een militaire basis in Duitsland verblijft. Zij bracht haar schoonvader uiteindelijk op de hoogte.

"Nochtans had mijn vrouw het verhaal al gelezen in een lokale krant. Toch was haar frank toen niet gevallen. Wat niet zo opmerkelijk is, want ik denk dat de meeste mensen die hier passeren nooit enige gelijkenis met Hitler gezien hebben", aldus de gepensioneerde leerkracht.

Toch ligt Davies niet wakker van het feit dat zijn huis nu extra kijklustigen trekt. "Sommigen zeggen dat ze beelden van Jezus Christus in bepaalde dingen, zoals toast, kunnen zien. Voor mij is dit louter een variatie op dat thema", besloot hij. Intussen is in het stadje in Wales, volgende grap schering en inslag, wanneer iemand de weg naar het "Hitler-huis" vraagt: "Het is het Derde van het Rijk"…

lees ook