"Misurata is prioriteit voor de NAVO"

De bescherming van de door Khaddafi belegerde rebellenenclave Misurata is nu de belangrijkste prioriteit van de NAVO-operatie in Libië. Meer naar het oosten is een eerste tanker aangekomen in een rebellenhaven.

Misurata -de derde stad van Libië- wordt nu al sinds het begin van de opstand belegerd door de troepen van de Libische leider Moe'ammar al-Khaddafi. Het is zowat de enige grote stad in het westen van het land die nog in rebellenhanden is.

Volgens de Nederlandse NAVO-generaal Mark van Uhm op een persconferentie is de bescherming van Misurata nu de belangrijkste opdracht van de NAVO geworden.

Die operatie verloopt wel niet makkelijk, want onder druk van de NAVO-bombardementen heeft het Libische leger de taktiek aangepast. Zo worden nu vooral vrachtwagens met zware wapens en niet langer tanks of artilleriestukken ingezet in de straten van Misurata. Voor vliegtuigen is het veel moeilijker om die uit te schakelen zonder burgerslachtoffers te maken.

Ook in Marsa Al Brega, in het oosten van het land, voert de NAVO nog altijd aanvallen uit op de troepen van Khaddafi. In die stad wordt nog altijd gevochten tussen het leger en de rebellen.

Tanker in rebellenhaven in het oosten

In de haven Marsa Al Hariga, nabij Tobruk, in het verre oosten van Libië is intussen een tanker binnengevaren. Die is eigendom van een Griekse rederij, maar het is niet duidelijk in wiens opdracht hij olie komt halen.

Tobruk ligt in het opstandige gebied in Libië en is het eindpunt van een pijpleiding uit Sarir, het belangrijkste olieveld van Libië. Dat is eveneens in handen van de opstandelingen.

Het is de eerste keer dat de Libische rebellen olie kunnen uitvoeren. Ze onderhandelen daarover met de Verenigde Naties. De Europese Unie heeft er alleszins geen bezwaar tegen dat de rebellen olie en gas zouden uitvoeren. Wel wil de EU voorlopig nog niet weten van wapenaankopen door de rebellen.