Belgen veranderen vaker van werk

Belgen kiezen het laatste jaar weer sneller voor een andere job. Dat blijkt uit cijfers van dienstverlener Securex van 2009 en 2010. Nu de crisis voorbij is, stappen weer meer mensen vrijwillig over naar een ander bedrijf.

De Belgische werknemer is, in vergelijking met andere Europese landen, bijzonder trouw aan zijn werkgever. Toch zijn het laatste jaar weer iets meer mensen op eigen initiatief overgestapt naar een ander bedrijf. Het aantal mensen dat vrijwillig wisselt van baan, steeg van 6 procent in 2009, naar bijna 8 procent vorig jaar. Volgens Securex heeft dit met het einde van de crisis te maken: "De drempelvrees is een beetje voorbij, waardoor mensen sneller actie gaan ondernemen om op te stappen", aldus Helga Stevens van Securex.

Zo'n 28 procent van de Belgische werknemers denkt er serieus over na om te veranderen van job. Vooral jonge en hoogopgeleide mensen blijven niet lang in hetzelfde bedrijf werken. Het gebrek aan een goed loon en voldoende loopbaanmogelijkheden worden vaak aangegeven als belangrijke redenen om op te stappen. Vooral de horeca kent een groot personeelsverloop. Bij KMO's tot tien werknemers, stapt jaarlijks tien procent vrijwillig op. In grote bedrijven boven de duizend werknemers, is dat maar half zoveel.