België voert 120 ton Duits kernafval in

Voor het eerst in 20 jaar voert België buitenlands kernafval in. De overheid heeft Belgoprocess in Dessel de toestemming gegeven om 120 ton Duits kernafval te verwerken. De partij Groen! is er echter niet gerust in en spreekt van de doos van Pandora.

Het gaat om 120 ton laagradioactief afval uit de medische sector in Duitsland. Volgens Bart Thieren van Belgoprocess is er geen enkel gevaar: "Onze installatie kan dit materiaal op een veilige manier en onder gecontroleerde omstandigheden verbranden." Het restproduct van het afval wordt overigens teruggestuurd naar Duitsland.

Groen! vindt dat de regering van lopende zaken de beleidswissel niet kan doorvoeren. Daarnaast reageert de partij zeer ongerust in De Morgen: "Het gaat voorlopig om één dossier, maar opnieuw buitenlands nucleair materiaal invoeren is de doos van Pandora openen. Elk nucleair transport, hoe klein ook, vormt een risico."

De verwerking van buitenlands nucleair afval lag stil sinds een schandaal eind jaren tachtig. Bij het zogenoemde Transnuklearschandaal kwam aan het licht dat bij het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol gesjoemeld werd met de illegale in- en uitvoer van kernafval uit Duitse onderzoekscentra.

In 2006 heeft Marc Verwilghen (Open VLD), de toenmalige minister van Energie, het licht weer op groen gezet voor import van kernafval. Het heeft tot nu geduurd voor het eerste dossier ook effectief werd goedgekeurd. Vorige maand gaven de bevoegde ministers Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Paul Magnette (PS, foto) hun fiat.

Magnette ziet geen graten in de verwerking van Duitskernafval. Hij vindt dat de regering die beslissing wél kan nemen in lopende zaken.