Centraal-Afrikaanse ex-president Patassé overleden

In Kameroen is Ange-Félix Patassé, de voormalige president van de Centraal-Afrikaanse Republiek, overleden. Hij was 74. Patassé wordt in verband gebracht met de wreedheden in zijn land door de Congolese rebellenleider Jean-Pierre Bemba.

Patassé was een van de hoofdrolspelers in de erg woelige politiek in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), een van de armste landen in Afrika. Als voormalig medestander van keizer Bokassa, vluchtte hij in '78 naar Frankrijk. 

Na de val van Bokassa in '79, keerde hij terug, maar hij slaagde er niet in om de macht te grijpen. In '93 werd hij verkozen tot president in uitzonderlijke vrije verkiezingen in de CAR.

Patassé regeerde het land tien jaar lang, maar kreeg herhaaldelijk te maken met opstanden en etnische onlusten. In 2002 liet hij een opstand tegen zijn regering neerslaan dankzij de hulp van Libische huurlingen en leden van de militie van de Congolese rebellenleider Jean-Pierre Bemba. Die Congolezen zouden daarbij tal van wreedheden begaan hebben tegen tegenstanders van Patassé. Die misdaden leidden er toe dat Bemba zich nu voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moet verantwoorden voor misdaden tegen de mensheid.

In 2003 werd Patassé tijdens een buitenlandse reis aan de dijk gezet door de huidige machthebber, François Bozizé.