De beste snoepjes uit de trommel van het BIFFF

BIFFF 2011: De poorten van het Festival van de Fantastische Film zwaaien weer open. Van 7 tot en met 19 april staan de gebouwen van Tour & Taxis in Brussel in het teken van de fantastiek, bij uitstek het genre van de verbeelding.

Voor alle mogelijke informatie over de snoepjes die de 29ste editie in de trommel heeft zitten, kunt u terecht op de site van het festival (www.bifff.net). Maar om u doorheen het rijke aanbod te gidsen, geven we alvast de volgende tien tips mee.

1. I Saw the devil

Van het geweldige Koreaanse wraakdrama "Oldboy" genoten? Dan is "I saw the devil" iets voor u. "Oldboy"-acteur Choi Win-sik speelt hier een sadistische seriemoordenaar die opgejaagd wordt door de verloofde van een van zijn slachtoffers. Die is echter niet zo slim als hij dacht. Geen film voor gevoelige zielen maar daarom niet minder indrukwekkend.

2. Balada triste de trompeta (foto)

Wat is de link tussen een dramatische gebeurtenis tijdens de Spaanse Burgeroorlog en een liefdeshistorie 36 jaar later? Het antwoord is bizar, brutaal, pakkend, waanzinnig en donker geestig, en er lopen veel clowns in rond. Dat ruikt naar een film van de Spaanse cultmeester Alex de la Iglesia.

3. Essential killing

Er wordt nauwelijks een woord gezegd in deze opwindende achtervolgingsfilm van de Poolse regisseur Jerzy Skolimowski. Het gaat over een Afghaanse strijder die gevangen genomen wordt, ontsnapt en als een wild dier door de bossen vlucht. Hoofdacteur Vincent Gallo kreeg vorig jaar op het festival van Venetië nog terecht een prijs voor zijn prestatie.

4. 13 Assassins

Dat de Japanse filmmaker Takashi Miike een duizendpoot is, weten we al langer. In ’13 Assassins’ buigt zich over het samoeraigenre en dat geeft (als het verhaal eenmaal op gang is gekomen) episch vuurwerk.

5. Rare exports

Vorig jaar werd de Sint al afgeschilderd als een psychopaat, in de Finse horrorkomedie ‘Rare Exports’ is het de beurt aan de Kerstman. Regisseur Jalmari Helander draaide eerst twee kortfilms rond het idee (u vindt ze op YouTube) en bouwde er vervolgens ook een langspeler rond. Oneerbiedige Scandinavische humor met een flinke scheut bloed.

6. The ward

John Carpenter heeft de laatste tijd veel van zijn pluimen verloren maar we blijven geloven in de man die ons ooit ‘Halloween’ en ‘The Thing’ schonk. In ‘The Ward’ brengt hij een portie psychologische gruwel rond een jonge vrouw die in een instelling aan een vernieuwende therapie onderworpen wordt.

7. Akira

Vandaag geniet Japanse animatie internationale bewondering maar dat was ooit anders. De grote doorbraak kwam er in 1988 met ‘Akira’, een sciencefictionverhaal van Katsuhiro Otomo over Tokio na de Derde Wereldoorlog. Het BIFFF geeft dit jaar de kans om op een groot scherm een opgesmukte versie te bekijken.

8. The Walking Dead

De beste stripserie van het moment komt uit de Verenigde Staten, heet "The walking dead" en beschrijft hoe een groep mensen probeert om te overleven in een wereld vol zombies. Wat de reeks zo uniek maakt, is dat hij de nadruk legt op de menselijke kant van de zaak en dat is ook wat Frank Darabont (bekend van "The Shawshank redemption") interesseerde toen hij besliste om er een tv-serie van te maken. Het festival vertoont de eerste episode.

9. Monsters

U kent het stramien: de aarde wordt aangevallen door buitenaardse wezens en de mensheid biedt heldhaftig weerstand. In "Monsters" zijn we die fase echter al voorbij. De aliens hebben een deel van de aarde ingepalmd en daar moeten we mee leven. Of, zoals de hoofdpersonages in dit geval, dwars door hun gebied trekken. Een relatiedrama vermomd als monsterthriller.

10. Zombie Parade

Het festival kleedt zijn films traditioneel in met allerlei tentoonstellingen en activiteiten. We pikken er de Zombie Parade uit, die inhoudt dat op zaterdag 9 april een hele stoet levende doden door de straten van Brussel zal trekken. En daar kunt u zelf ook tussen lopen.

Ruben Nollet

Festival van de Fantastische Film

van 7 tot 19 april

Tour & Taxis, Brussel

www.festivalfantastique.org/festival/nl