Gbagbo stelt voorwaarden voor vertrek

In Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust, hebben VN-helikopters verschillende strategische doelwitten van president Laurent Gbagbo bestookt. Gbagbo onderhandelt nu met Frankrijk en de VN over zijn ontslag.

De voorbije dagen leek de machthebber Laurent Gbagbo zich met zijn troepen te verschansen in de economische hoofdstad Abidjan, die belegerd werd door de aanhangers van de verkozen president Alassane Ouattara.

Vannacht hebben de Franse troepen en de VN-blauwhelmen dan vijf strategische doelwitten van Gbagbo aangevallen. Daarbij zijn veel zware wapens vernietigd, omdat die volgens de VN een bedreiging vormden voor de burgerbevolking.

Vanochtend hebben de troepen van Ouattara dan gebruik gemaakt van die situatie om Abidjan binnen te trekken. Ze hebben het presidentiële paleis ingenomen. Gbagbo zit nu in een bunker in zijn privéwoning en is omsingeld door aanhangers van Ouattara.

De situatie lijkt uitzichtloos en gezanten van Gbagbo onderhandelen nu met de Verenigde Naties en Frankrijk over zijn  vertrek. Hij blijft vinden dat hij de verkiezingen van vorig jaar gewonnen heeft, maar wil niet vechten tot het bittere einde. Gbagbo eist echter veiligheidsgaranties van de VN voor zichzelf en voor zijn naaste familie en aanhangers.   Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé zou dat een kwestie van uren zijn.

Ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft Gbagbo opgeroepen om meteen af te treden en een einde te maken aan de burgeroorlog. De VS schaart zich achter de actie van de VN en het Franse leger in Ivoorkust.

Toestand in Abidjan is dramatisch

Volgens de Verenigde Naties is de toestand in Abidjan meer dan dramatisch. De voorbije dagen zijn er tientallen doden gevallen bij geweld en er liggen overal nog altijd lijken op straat. 

Er wordt niet enkel gevochten tussen de aanhangers van Ouattara en Gbagbo, maar er hangen ook allerlei gewapende bendes rond op straat en er wordt op grote schaal geplunderd. 

Voor de burgers wordt het steeds moeilijker om aan water, voedsel en medicijnen te geraken. De meeste ziekenhuizen liggen stil bij gebrek aan materiaal en ziekenwagens kunnen niet uitrijden omdat ze onder vuur worden genomen.

De voorbije dagen hebben Franse troepen ook tal van buitenlanders opgehaald uit hun huis en naar veiligere legerkampen van de Franse vredesmacht in Ivoorkust gebracht.

De spanning in Ivoorkust escaleerde tot een open conflict na de presidentsverkiezingen van november vorig jaar. Die werden gewonnen door oppositiekandidaat Alassane Ouattara, die zijn machtsbasis heeft in het noorden van het land. Maar president Laurent Gbagbo weigerde de macht af te staan en beweerde dat er kiesfraude was gepleegd in het noorden.

Verschillende bemiddelingspogingen leverden niets op omdat Gbagbo halsstarrig elk compromis bleef afwijzen.

Vorige maand kwamen de zaken in een stroomversnelling toen de rebellen van de Forces Nouvelles, vandaag ook wel de republikeinse strijdkrachten genoemd, de wapens weer opnamen en in een blitzoffensief zowat het hele land onder controle kregen. 

Het geweld van de voorbije vier maanden heeft naar schatting al een 1.000-tal mensenlevens geëist. Volgens de Verenigde Naties zijn er al minstens 1 miljoen vluchtelingen.