Gbagbo treedt dan toch af in Ivoorkust

In het West-Afrikaanse land Ivoorkust heeft de huidige president Laurent Gbagbo dan toch ontslag genomen. Zijn positie in het land was hopeloos geworden nu de troepen van zijn rivaal Ouattara zijn laatste bolwerk waren binnengetrokken.

De voorbije uren was er in Abidjan, de economische hoofdstad van Ivoorkust, druk onderhandeld. Enkele gezanten van Gbagbo waren beginnen onderhandelen over een machtsoverdracht aan de verkozen president Alassane Ouattara via de Verenigde Naties en de Franse ambassadeur.

Gbagbo zou nu toch een document ondertekend hebben waarin hij de macht opgeeft en voor zichzelf en zijn naaste medestanders bescherming vraagt aan de vredesmacht van de Verenigde Naties. Die zullen hem wellicht uit het land brengen.

De positie van Gbagbo was de afgelopen dagen en uren dan ook hopeloos geworden. De voorbije weken hebben troepen van Ouattara de controle overgenomen over het grootste deel van het land en werd Gbagbo belegerd in de havenstad Abidjan. Toch weigerde hij om te vertrekken.

De voorbije nacht hebben VN-blauwhelmen en Franse troepen dan strategische bolwerken van Gbagbo in Abidjan beschoten op vraag van de Verenigde Naties. Daarop waren de troepen van Ouattara Abidjan binnengetrokken en hadden ze het presidentiële paleis ingenomen.

Gbagbo zelf zat in een bunker in zijn huis, beschermd door wat er over is gebleven van zijn leger, maar omsingeld door eenheden van Ouattara.

Einde aan burgeroorlog in Ivoorkust?

De spanning in Ivoorkust escaleerde tot een nieuwe burgeroorlog na de presidentsverkiezingen van november vorig jaar. Die werden gewonnen door oppositiekandidaat Alassane Ouattara, die zijn machtsbasis heeft in het noorden van het land. Maar president Laurent Gbagbo weigerde de macht af te staan en beweerde dat er kiesfraude was gepleegd in het noorden. Verschillende bemiddelingspogingen leverden niets op omdat Gbagbo halsstarrig elk compromis bleef afwijzen.

Vorige maand kwamen de zaken in een stroomversnelling toen rebellen die Ouattara steunen, met een blitzoffensief zowat het hele land onder ocntrole kregen. Bij het geweld zouden ongeveer duizend mensen zijn omgekomen en sloegen een miljoen mensen op de vlucht.  

Daarbij zijn wreedheden begaan, mogelijk door beide partijen. Het Internationaal Strafhof in Den Haag wil die nu verder onderzoeken en zal mogelijk Gbagbo aanklagen wegens schending van de mensenrechten.