Hardboiled thriller uit land van "Millennium"

Een blik op de televisiezenders, op de dvd-rekken en in de boekenwinkels zegt genoeg: Scandinavische misdaad in het algemeen en Zweedse crimi in het bijzonder is helemaal in. In de cinema’s scoorde voorlopig enkel de "Millennium"-trilogie maar daar wil "Snabba cash" verandering in brengen.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2006 van Jens Lapidus, een voormalige pleiter die in eigen land vergeleken wordt met James Ellroy en Dennis Lehane.

In zijn debuutroman vertelt hij hoe een ambitieuze student, JW, tot alles in staat is om aan zijn arme achtergrond te ontsnappen en toegang te krijgen tot de wereld van zijn rijke medestudenten. Zo belandt hij in de criminaliteit, waar hij kennis maakt met de twee andere hoofdfiguren, de Servische huurdoder Mrado en de Chileense misdadiger Jorge. De gevolgen laten zich raden.

Het boek werd een instant hit en kreeg twee jaar later een vervolg, terwijl een derde deel later dit jaar in de Zweedse winkels moet belanden. Ook de onvermijdelijke verfilming van "Snabba cash" ontpopte zich tot een enorme kaskraker en daarvan mogen we in 2012 en 2013 sequels verwachten.

"Je moet ook geluk hebben in deze business"

De film werd geproduceerd door Tre Vänner (Drie Vrienden, een bedrijf uit Stockholm dat eerder al een handvol "Wallander"-verhalen in tv-films had gegoten en de succesvolle sitcom "Svensson Svensson" op het scherm had gebracht.

Wat ze met "Snabba cash" meemaken, overtreft echter hun stoutste dromen, bevestigt producent Fredrik Wikström: “We hadden nog nooit iets in de trant van "Snabba cash" gemaakt. Toen we in 2006 een gooi deden naar de rechten op Jens Lapidus’ roman, waren we lang niet de enigen.

Omdat de schrijver niemand in het wereldje kende en als advocaat weet hoe een contract in elkaar steekt, verkoos hij om zelf bij alle gegadigden langs te gaan. En bij ons voelde hij dat het klikte. Het was geen kwestie van de hoogste prijs. Je moet ook wat geluk hebben in deze business".

Wat sprak jullie aan in het boek?

Wikström: Wij waren vooral gecharmeerd door het Zweedse hoofdpersonage, JW, en het dubbelleven dat hij leidt. Hoe hij zowel bij de rijke bovenklasse als het criminele milieu betrokken raakt. Het deed ons een beetje denken aan Charlie Sheen in ‘Wall Street’ maar dan met een moderne inslag.

Ook de structuur van het verhaal voelde heel fris aan, de manier waarop Lapidus verschillende plots door elkaar weeft. Bovendien kon je tijdens het lezen al de film voor je ogen zien. Het milieu, de personages, de dialogen, het leek allemaal zo echt en precies. Eigenlijk heeft de roman meer weg van een televisieserie dan van een film omdat hij zo dik is maar ik vond dat hij absoluut op het bioscoopscherm moest komen.

"Snabba cash" heeft geen happy ending in de strikte zin van het woord. Wist je altijd zeker dat het zou werken?

Wikström: Daar hadden we wat schrik voor. Het einde is nogal ruw en brutaal en stuurt de kijker inderdaad niet met een onverdeeld vrolijk gevoel de zaal uit. Maar we zijn ervan overtuigd dat de moderne kijker veel aan kan als hij meeleeft met een film. Het publiek van vandaag wordt graag uitgedaagd.

Er zijn ook plannen voor een Amerikaanse remake. Hoe staat het daarmee?

Wikström: We hebben een deal gesloten met Warner Bros en het bedrijfje van Zac Efron, bekend van de "High school musical"-reeks. Ik moet eerlijk bekennen dat ik aanvankelijk niet overtuigd was van zijn kwaliteiten. Tenslotte heeft hij tot nog toe enkel in musicals en komedies meegespeeld en is "Snabba cash" een hardboiled thriller.

Maar toen ik hem in Hollywood ontmoette, bleek hij enorm enthousiast. Hij wil zijn carrière heel graag in een andere richting sturen, weg van de meidenfilms en lichtvoetige musicals. Tijdens dat gesprek heeft Zac me overtuigd. We hebben nu een scenarist op het project gezet en we hopen binnen een paar jaar te draaien.

"Snabba cash" wordt in het buitenland bij de Scandinavische misdaadfictie geklasseerd. Vind je dat een terechte omschrijving?

Wikström: Het is vooral een handige stempel die uitgevers hanteren om hun boeken en dvd’s te verkopen. Het klopt dat Denemarken, Noorwegen en Ijsland ook goeie misdaadschrijvers heeft maar als je kijkt naar het aantal auteurs steekt Zweden er toch met kop en schouders boven uit.

Ruben Nollet

Snabba cash (Zwe)

regie: Daniel Espinosa

met: Joel Kinnaman, Mathias Padin, Lisa Henni, Dejan Cukic, Fares Fares

release: woensdag 6 april