Het mazelenvirus is bezig aan een opmars

Tijdens de eerste maanden van dit jaar is het aantal meldingen van mazelen sterk gestegen. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Dit jaar zijn in ons land al 95 gevallen geregistreerd, in heel 2010 waren dat er 40.

De mazelen zijn al een tijd in opmars in Frankrijk en Duitsland. Bij ons dook de ziekte eerst op in de regio van Gent, maar intussen is ze ook in Brussel, Doornik en Namen gesignaleerd.

Volgens Patrick Goubau van de universiteit UCL in Louvain-la- Neuve heeft dat wellicht te maken met het feit dat de vaccinatiegraad de voorbije 20 jaar niet altijd even hoog is geweest. "Een tweede reden is ook dat vaccinatie niet homogeen is", zegt Goubau, "dus dat niet alle groepen of alle regio's op dezelfde manier worden bereikt."

Het mazelenvirus treft vooral kinderen en jongvolwassenen. Het is meestal onschuldig, maar er kunnen complicaties zijn. Kind en Gezin raadt vaccineren aan op de leeftijd van 1 jaar (eerste prik) en een zogenoemde booster 9 à 12 jaar later.

Jaarlijks krijgen wereldwijd meer dan 20 miljoen mensen de mazelen. In 2008 stierven volgens de Wereldgezondheidsorganisatie naar schatting 164.000 kinderen aan de gevolgen van de ziekte. Vooral in  Afrika en Azië is de kindersterfte ten gevolge van mazelen groot, en dat heeft vaak te maken met ondervoeding.