Universiteit Gent bezorgd om Ai Weiwei

Professor Paul Van Cauwenberge, de rector van de Gentse Universiteit, uit zijn bezorgdheid over het lot van Ai Weiwei (foto). De kritische Chinese kunstenaar is afgelopen zaterdag op de luchthaven van Peking opgepakt. De Chinese overheid hult zich in stilzwijgen.

"De Universiteit Gent is zeer bezorgd over het lot van de heer Ai Weiwei", aldus Van Cauwenberge. "We vragen de Chinese autoriteiten om informatie over zijn huidige situatie en hopen dat hij spoedig wordt vrijgelaten, zodat hij zijn normale werkzaamheden kan hervatten." De Chinese kunstenaar ontving vorig jaar nog een eredoctoraat van de Gentse universiteit.

Via microblogsite Twitter wordt een internetpetitie verspreid om de kunstenaar vrij te laten. Access, de organisatie achter het initiatief, noemt zichzelf een nieuwe wereldwijde beweging voor de digitale vrijheid. Volgens Access is de Chinese overheid bang dat de Arabische revolutie overwaait naar China. Om het verzet in de kiem te smoren, worden critici als Ai Weiwei opgepakt. Verschillende bronnen bevestigen dat er al honderden critici, vooral bloggers, gearresteerd zijn.

Ook Europees Parlement bezorgd

Na eerdere veroordelingen door Duitsland en Frankrijk, laat ook het Europees Parlement (EP) zijn bezorgdheid blijken. Het EP heeft een debat over de Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei aan de agenda toegevoegd. Er gaan stemmen op om de mensenrechtendialoog tussen Europa en China op te schorten. Volgens liberaal Europees Parlementslid Edward McMillan-Scott heeft de dialoog, die zaken als marteling en de doodstraf voor het eerst bespreekbaar maakte, "geen tastbare resultaten" geleverd.

Ai Weiwei (53) is bij ons vooral bekend als medeontwerper aan het Vogelneststadion in Peking. Een ontwerp waarvan hij zich later heeft gedistantieerd. Twee jaar geleden stelde hij met Luc Tuymans (foto links) de tentoonstelling "The State Of Things" samen. De selectie van Chinese en Belgische hedendaagse kunst paste in het kunstenfestival "Europalia China". In eigen land staat hij bekend als een uitgesproken criticus van het regime. Daarvoor is hij al vaker opgepakt en fysiek aangevallen.