Versteylen niet vervolgd voor seksueel misbruik

Pater Luc Versteylen zal niet vervolgd worden voor seksueel misbruik van minderjarigen. Het parket van Antwerpen seponeert drie klachten, twee tegen hem en één tegen zijn partner, omdat de feiten verjaard zijn.

De klachten gingen over de aanranding van de eerbaarheid en verkrachting in de brouwerij van Viersel, waar pater Versteylen bezinningen organiseerde voor jongeren.

Het zal dus niet tot een rechtszaak komen. Volgens het parket is de 83-jarige Versteylen ook geen pedofiel. "Wij hebben de indruk dat pater Versteylen niet thuishoort in het klassieke rijtje van pedopriesters die zich in achterkamertjes stiekem vergrijpen aan jonge kinderen", zegt parketwoordvoerder Paul Van Tigchelt. "Het gaat om feiten die gepleegd zijn in de brouwerij van Viersel, waar mensen vrijwillig kwamen en waar feiten gepleegd werden in het kader van de seksuele ontwikkeling van minder- en ook meerderjarigen."

Toen in januari bekend raakte dat er een klacht was tegen Versteylen, reageerde de pater zelf in een brief "dat hij sommigen misschien ontgoocheld of gekwetst heeft, maar dat hij dat nooit zo bedoeld heeft". Hij schreef ook dat "het zoeken naar een nieuwe lichaamsbeleving in de zeventiger jaren zeker wel grensverleggend, maar nooit grensoverschrijdend was".

Hij reageert nu opgelucht dat de klachten geseponeerd zijn, maar hij wil voorlopig geen interviews geven.