Waardetransport overvallen op E19 in Wilrijk

Op de E19 in Wilrijk is een waardetransport overvallen. Er zijn verschillende schoten gelost, maar er vielen geen gewonden. Er is ook geen buit gemaakt. De daders zijn nog op de vlucht.

Rond half elf vanmorgen werd het diamanttransport op de E19 ter hoogte van Wilrijk ingehaald door drie gemaskerde mannen in een zwarte volkwagen. Twee van hen openden het vuur. Ooggetuige Jody Santamaria zag het gebeuren: "Uit de passagierszijde van het voertuig kwam een gemaskerde man geklommen. Hij heeft een kalasjnikov boven gehaald en is beginnen te schieten op het waardetransport."

Een schot heeft het waardetransport geraakt, maar niemand raakte gewond. Ook een voorbijrijdende wagen werd door een kogel getroffen. De inzittenden, een vrouw en haar zoon bleven ongedeerd.

De begeleiders hebben de veiligheidsprocedure gevolgd en zijn onmiddellijk naar het dichtstbijzijnde politiekantoor gereden. De overvallers hebben de achtervolging niet ingezet en zijn nog steeds voortvluchtig.

De E19 was een tijdje volledig afgesloten in de richting van Antwerpen. De autosnelweg was eerst gedeeltelijk weer opengesteld, daarna zijn alle rijvakken vrijgegeven. Langs de kant van de weg stonden verschillende auto's van getuigen stil. De politie voerde eeb sporenonderzoek (foto boven) uit.

"Eerste poging in tien jaar"

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD, foto links) vindt dat de beveiligingsmaatregelen voor waardetransporten goed gewerkt hebben. "Het transport werd niet beveiligd door de politie, maar toch zijn de daders er niet in geslaagd buit te maken", zegt Turtelboom. "Het is een poging geweest en het heeft tot niets geleid. Het was de eerste poging in tien jaar tijd."

In de jaren negentig werd ons land getroffen door een golf van overvallen op waardetransporten. Volgens Turtelboom is het dankzij maatregelen zoals de plofkoffer dat dergelijke overvallen nog zelden voorkomen. "Daarnaast heeft de politie de laatste jaren heel hard gewerkt om de netwerken achter de overvallers op te pakken", aldus de minister.