Werknemers van Bpost krijgen bonus van 740 euro

Bijna alle werknemers van Bpost kunnen dit jaar rekenen op een bonus van 740 euro. De bonus is een wettelijk voorziene deling in de winst, aangevuld met een eenmalige premie. Dat kondigde het postbedrijf aan in een persbericht. Bpost kijkt ook tevreden terug op de resultaten van vorig jaar.

De omzet van Bpost steeg vorig jaar van 2,25 naar 2,31 miljard euro. De nettowinst daalde dan weer van 290,9 naar 209,6 miljoen euro. Dat had te maken met de overheveling (in 2009) van de medische voordelen voor gepensioneerden naar een vzw van de vakbonden.

Vijf procent van de winst is bestemd voor het personeel. Samen met een bonus voorzien in de cao voor 2011, zullen 27.000 werknemers zonder variabel loon en die voltijds werken, een premie krijgen van ongeveer 740 euro netto.

Bpost zette vorig jaar naar eigen zeggen ook de beste kwaliteitscijfers ooit neer: de stiptheid van de zendingen steeg naar een gemiddelde van 95,3 procent tegenover 94,8 in 2009. De gemiddelde wachttijd in de postkantoren werd ook verbeterd. Zo werd 81 procent van de klanten binnen de 5 minuten bediend.

Ondanks de positieve geluiden pleit topman Johnny Thijs voor "grote waakzaamheid". Het brievenvolume daalde vorig jaar met minder dan 1 procent, maar begin 2011 verscherpte de daling van geadresseerde brieven tot 3 procent. "De uitvoering van het strategische plan 2011-2015, dat met versnelde volumedalingen rekening houdt, is daarom van cruciaal belang", stelt Thijs.