Zanger Michel Martelly is de winnaar in Haïti

Volgens de voorlopige kiesresultaten van de kiescommissie heeft de zanger Michel Martelly de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Haïti gewonnen. Hij heeft zijn rivale Milande Manigat, de weduwe van oud-president Leslie Manigat, verslagen met 67,57 tegen 31,74 procent.

Martelly heeft een muzikale carrière van meer dan 20 jaar achter de rug. Eind jaren 80 liet hij voor het eerst van zich horen in de Haïtiaanse muziekwereld. Begin jaren 90 riep hij zichzelf uit tot "President van de Kompa" (een Haïtiaanse muziekstijl met Afrikaanse en Europese invloeden), maar door zijn fans wordt hij ook wel "Sweet Micky" of "Tet Kalé" (kaalhoofd) genoemd.

In de loop der jaren raakte Martelly meer en meer maatschappelijk en politiek geëngageerd, niet altijd met de meeste bijval van zijn fans. Martelly heeft ook een stichting die zich inzet om de sociaal-economische levensomstandigheden van de Haïtianen te verbeteren. Het was zijn vrouw die hem aanspoorde om in de politiek te stappen, maar het zou Pras Michel (een voormalig lid van de muziekgroep The Fugees) geweest zijn die hem uitdaagde om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen.

Martelly wil in de eerste plaats focussen op onderwijs, gezondheidszorg en werk. Volgens hem moeten de Haïtianen ook dringend hun "zelfdestructieve mentaliteit" ombuigen. Hij ziet zichzelf niet als "de man met alle oplossingen", maar hoopt een "bron van inspiratie" voor zijn volk te zijn. Aanhangers van Martelly bouwden na de verkiezingsuitslag alvast 's avonds een feestje aan zijn huis (foto boven).

De nieuwe Haïtiaanse president wacht een immense taak. Haïti was sowieso al het armste land van het westelijk halfrond, maar werd vorig jaar getroffen door een zware aardbeving die het leven kostte aan 220.000 mensen. De povere infrastructuur van het land werd helemaal vernield en tot op vandaag leven honderdduizenden Haïtianen nog steeds in tentenkampen.

De definitieve verkiezingsuitslag wordt op 16 april bekendgemaakt. Tot dan hebben beide kandidaten de tijd om in beroep te gaan bij de electorale autoriteiten.