"Ik heb geen enkele forse uitspraak gedaan"

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) snapt de hele heisa over zijn uitspraak over Brussel niet goed. Hij herhaalde vanmiddag dat hij enkel gezegd heeft wat in de Octopusnota staat. Dat hij toch vroeger dan gepland terugkeerde uit Brazilië, deed hij "uit respect voor het Vlaams Parlement".

Het voorbije weekend had Vlaams minister-president Kris Peeters in een kranteninterview herhaald dat Brussel voor hem nooit een volwaardig gewest zou worden.

Dat staat zo in de Octopusnota van de Vlaamse regering, maar de uitspraak deed toch heel wat stof opwaaien, vooral aan Franstalige kant. Meteen na de uitspraak kondigden de Franstalige partijen aan dat de Franse Gemeenschap voortaan de Federatie Wallonië-Brussel heet.

Na overleg met de verschillende fracties besliste parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) dat er vandaag in het Vlaams Parlement een actualiteitsdebat zou komen over de kwestie. Peeters, die op economische missie in Brazilië was, had zelf voorgesteld om het debat op donderdag te houden, maar dat kon blijkbaar niet.

Gevolg: Peeters moest vroeger dan gepland uit Brazilië terugkeren. En dat zinde hem niet. "Het is spijtig dat de handelsmissie moest worden onderbroken, want Brazilië is een belangrijk land voor Vlaanderen en voor heel wat bedrijven", zei hij vanmiddag in "Villa politica". "Uit respect voor het Vlaams Parlement ben ik hier."

"Octopusnota is het uitgangspunt"

Peeters snapt de hele opschudding over zijn uitspraak niet goed. Hij benadrukte dat hij geen enkele forse uitspraak heeft gedaan. "Ik heb een tijdje geleden gezegd dat de Octopusnota voor ons het uitgangspunt is. Toen hebben heel wat Franstaligen gezegd dat het nu duidelijk is waar de Vlamingen voor staan. Als ik nu duidelijk maak wat in de nota staat over Brussel, maakt men daar een hele heisa over."

Maar alle Vlaamse partijen vonden het toch nodig om hierover vandaag een actualiteitsdebat te houden. "Ik heb daar geen probleem mee. Het enige probleem is dat ik in Brazilië zat en dat men dat hier heel goed wist", zei Peeters.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de minister-president een economische zending moet verlaten vanwege binnenlandse aangelegenheden. In 2008 haalde de bankencrisis Peeters vervroegd uit Japan en vorig jaar leidde het Opel-dossier tot een vervroegde terugkeer van de minister-president uit Californië. Gaat hij nog wel op reis durven gaan? "Dat is een goeie vraag. Ik denk dat het welletjes is geweest om handelsmissies te onderbreken." Toch is hij niet van plan om zijn reisplannen in te perken.

Volgens enkele parlementsleden zou Peeters zijn bevoegdheid "buitenlands beleid" beter afstaan omdat de combinatie met het minister-presidentschap te moeilijk zou zijn. "Het is een duidelijke optie om buitenlands beleid bij de minister-president onder te brengen om een "boost" te geven aan het buitenlandse beleid. Iedereen vraagt meer internationale investeringen en dan is er veel voor te zeggen dat de minister-president dit zelf ook doet, zoals Luc Van den Brande dat bijvoorbeeld ook heeft gedaan. Maar dat betekent dat ik hier niet altijd ben."