"Sacrebleu! Een beetje bekrompen, toch?"

Het voorstel van Vic Van Aelst (N-VA, foto) om de lessen Frans in het Vlaams onderwijs af te schaffen, lokt veel reactie uit op microblogsite Twitter: "Daarom is het Van Aelst en niet Van Aalst. Spelling van de jaren 1930."

Open VLD-voorzitter Alexander De Croo vindt meertaligheid een sterkte: "In Wallonië worden net meer inspanningen gedaan om Nederlands te leren. Al meer dan 300 immersiescholen in Wallonië", twittert hij. Partijgenoot en minister van Economie Vincent Van Quickenborne is het daarmee eens en noemt de uitspraken van Van Aelst "o zo dom". "Daarom is het Van Aelst en niet Van Aalst, zoals in Vlaemsch. Spelling van de jaren '30", voegt hij er nog aan toe. Gwendolyn Rutten (Open VLD) vindt het voorstel op het randje: "Vervang Nederlandstaligen en Franstaligen eens door blank en zwart. Dan ben je strafbaar, denk ik."

Ook andere Vlaamse partijen hekelen het voorstel. "Wat een onzin! Onze talenkennis is net een van onze troeven!", twittert Tom Dehaene van CD&V. "Ik sta toch te kijken dat bepaalde radicale oude voorstellen plots weer hip en in zijn", merkt LDD-er Jurgen Verstrepen op. "Sacrebleu! Beetje verkrampt bekrompen toch?", twittert Groen!-Kamerlid Wouter De Vriendt. Vlaams parlementslid Jan Roegiers (SP.A) ten slotte laat weten dat hij, met Van Aelst zijn partijgenoot en parlementsvoorzitter Jan Peumans, begint aan de wekelijkse Franse les in het Vlaams Parlement.