"Timing betekent ook wel iets in de politiek"

In het Vlaams Parlement is vanmiddag een actualiteitsdebat gehouden over de recente uitspraken van minister-president Kris Peeters (CD&V) over Brussel. Zo goed als alle Vlaamse partijen zijn het inhoudelijk eens met de visie van Peeters, maar oppositiepartijen Groen! en Open VLD hekelden de manier en de timing van de communicatie.

Afgelopen weekend stelde Peeters dat Brussel nooit een volwaardig gewest zal worden en dat de gemeenschappen een belangrijke rol moeten blijven spelen in de hoofdstad.

De uitspraken lokten heel wat reacties uit. Vijf van de zeven partijen (alleen CD&V en SP.A niet) vonden dan ook dat een actualiteitsdebat over de kwestie op zijn plaats was. Het was vooral Groen! dat er ook op had aangedrongen dat minister-president Kris Peeters zijn handelsmissie in Brazilië vervroegd afbrak en aanwezig zou zijn bij het debat.

"Stokebrand spelen en dan snel naar het buitenland reizen, kan niet", zei Groen!-parlementslid Filip Watteeuw. "Een minister-president moet weten wat hij wil. We zitten in dit land met een zeer zware politieke crisis. Als hij dan per se olie op het vuur wil gooien, moet hij ook bereid zijn om daar tekst en uitleg over te geven."

De uitspraak van Peeters is niet nieuw, weet ook Watteeuw (foto bovenaan). "Maar timing betekent ook wel iets in de politiek. Bovendien is er veel reactie opgekomen: de Federatie Wallonië-Brussel is toch wel een belangrijk gegeven. Als hij op handelsmissie gaat, moet hij zich daarop concentreren. Maar nu heeft hij een zware uitspraak gedaan over iets anders. Op die manier kan je niet werken."

Ook Sven Gatz, fractieleider van Open VLD in het Vlaams Parlement, was voorstander van een actualiteitsdebat, maar voor hem moest Peeters niet vervroegd terugkeren. Gatz (kleine foto) heeft wel vragen bij de combinatie van de twee functies: minister-president en buitenlandse betrekkingen.

Eric Van Rompuy, CD&V'er en dus partijgenoot van Peeters, vindt het normaal dat het parlement een minister-president tot verantwoording kan roepen als die scherpe dingen zegt. "Als parlementariër vind ik dit debat dan ook terecht. Het parlement moet op zijn strepen staan."