"Vlaanderen moet meer investeren in O&O"

De Vlaamse regering moet meer investeren in onderzoek en ontwikkeling (O&O). Dat vragen maar liefst 6.600 wetenschappers van verschillende universiteiten. Een delegatie heeft vanmiddag een petitie afgegeven in het Vlaams Parlement.

Tegen 2020 zou elke Europese lidstaat 1 procent van zijn budget in wetenschappelijk onderzoek moeten investeren. Vlaanderen wil tegen 2020 bij de topregio's van Europa horen, maar intussen is er de voorbije jaren alleen maar bespaard op onderzoek, zeggen de wetenschappers.

"Wij willen graag ingaan op de uitdaging om tegen 2020 tot de topregio's van Europa te behoren op het vlak van onderzoek, hoger onderwijs, innovatie en valorisatie", zo zei Jan Dumolyn van "Onderzoekers in Actie". "Wij vragen daarom aan de Vlaamse regering om ons de financiële middelen en de omkadering te geven om deze doelstelling waar te maken. We vragen ook met aandrang om de besparingen in onderzoek en innovatie stop te zetten en volop in te zetten op extra financiering."

In de petitie zit een eisenbundel vervat, getekend door 6.600 wetenschappers van de UA, VUB, KULeuven, UGent, UHasselt en het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

De wetenschappers willen "een breed gedragen langetermijnvisie op wetenschappelijk onderzoek en innovatie die de partijpolitiek overstijgt", een meerjarenbegroting voor onderzoek en ontwikkeling, een financiële inhaaloperatie en het ongedaan maken van 70 miljoen besparingen.

Ook vragen ze een versterking van de bestaande financieringskanalen, een verbetering van loopbaanperspectieven en tien procent meer vaste omkadering in het hoger onderwijs. "Harder werken zal heus niet volstaan om onderzoekers op te leiden die de Vlaamse kennismaatschappij van vandaag en morgen broodnodig heeft", besluiten de "Onderzoekers in Actie".