"Vlamingen weven zweep die hen al 180 jaar slaat"

Vic Van Aelst (foto), strafpleiter en kersvers N-VA-lid, vindt de Franse lessen op school overbodig. "Dat wij Frans spreken, wordt door de Franstaligen gebruikt om geen Nederlands te leren", zegt hij in De Morgen. "Frans is toch geen wereldtaal meer."

Vic Van Aelst is een bekende strafpleiter. Hij kwam in het najaar van 2010 veel in het nieuws als de advocaat van Els Clottemans in de parachutemoord.

Afgelopen weekend raakte bekend dat Van Aelst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 op de lijst van de N-VA in Antwerpen zal staan.

Hoewel onderwijs geen gemeentelijke materie is, lanceert Van Aelst in De Morgen meteen een omstreden voorstel. "De Vlamingen moeten ophouden met Franse lessen op school, de Vlamingen moeten ophouden de zweep te weven die hen al 180 jaar slaat", zegt Van Aelst.

"Waarom zouden we in Vlaanderen niet doen wat in Wallonië al 180 jaar gebeurt? Daar onderwijzen ze toch ook Engels als tweede taal? Dat wij Frans geven, wordt door de Franstaligen als excuus gebruikt om hier Frans te spreken. De Franstaligen zullen hun strijd pas staken als de kabeljauw voor de kust van Oostende Frans spreekt." Bovendien, zegt Van Aelst, "het Frans heeft de status als wereldtaal compleet verloren."

Is het voorstel van Van Aelst geen provocatie aan het adres van de Franstaligen? "Zij oogsten wat ze gezaaid hebben", zegt het N-VA-lid. "Hebben zij Nederlands geleerd de afgelopen twee eeuwen? Zij provoceren ons, brave Vlamingen, omdat ze weigeren onze taal te leren. Ze maken een recht van onze vriendelijkheid."

"Denk nu niet dat ik de Franstaligen haat, dat is zeker niet waar. Ik wil dat ze ons respecteren. Dat ik dit voorstel doe, is niet de fout van de Vlamingen, maar van de Franstaligen", besluit Van Aelst.

Niet het N-VA-standpunt

Het voorstel van Van Aelst strookt niet met het partijstandpunt van de N-VA, dat het Frans niet uit het lessenpakket wil schrappen."Wij moeten onze talenkennis niet beperken omdat anderen zich niet aanpassen", zegt een N-VA-woordvoerder in De Morgen.

In een korte reactie zegt de N-VA zeer veel begrip te hebben voor de analyse van Vic Van Aelst: voor de meeste Vlamingen is het Engels de laatste decennia inderdaad de facto de 2de taal geworden, zoals ook voor de Franstaligen en de meeste Europeanen overigens. Dat betekent voor de N-VA niet dat het Frans niet meer onderwezen mag worden. Meertaligheid is een belangrijke troef. Die discussie is dus niet aan de orde.