"Voor mijn land, mijn volk en de Everest"

In Nepal begint een speciale ploeg aan een bijzondere Everest-missie: het wordt een groots opgezette schoonmaakoperatie waarbij wordt gehoopt om 5.000 kg rommel van 's werelds grootste berg weg te halen. De expeditie staat onder leiding van de Sherpa Apa (foto's), die aan zijn 21e beklimming toe is.

De expeditie staat onder leiding van de ervaren Sherpa Apa die de Everest al 20 keer beklom, een record. "Ik doe dit voor mijn land, mijn volk en de Everest", zei Apa, bijgenaamd Super Sherpa.

De ploeg hoopt om zowat 4 ton op te halen van het lagere gedeelte van de klim, en 1 ton van het gebied rond de top. Leden van deze expeditie, dragers en gidsen van andere ploegen zullen helpen om alles naar beneden te krijgen. Ze krijgen 100 roepie (1,4 dollar) voor elke kilogram.

Ang Tshering, de organisator van de Eco Everest Expedition, wijst erop dat het al de vierde jaarlijkse schoonmaak is. De rommel bestaat vooral uit achtergelaten zuurstofflessen, koorden en tenten. Nepal heeft de klimmers intussen verplicht om alle materiaal opnieuw naar beneden mee te brengen, maar er ligt nog veel rommel van vorige expedities.

Overigens wordt de beklimming van de hoogste berg ter wereld steeds gevaarlijker. Het ijs smelt op verschillende plaatsen weg waardoor er diepe spleten in ontstaan. De expeditie wordt meteen Apa's 21e beklimming van de Everest (kleine foto: met diploma Guinness Book of Records wegens zijn 20 beklimmingen).

De Nepalees Apa stond een laatste keer boven op de Everest in mei 2010. Hij woont momenteel in Salt Lake City in de VS, maar werd geboren in de streek van de Everest in het begin van de jaren 60 (over zijn exacte leeftijd bestaat geen uitsluitsel). Hij bereikte de top van de Everest een eerste keer in 1990, maar was al begonnen met een job als drager op zijn 12e, nadat zijn vader was gestorven.