Belgoprocess relativeert "vernietigende" veiligheidsaudit

De veiligheidstoestand in het nucleaire verwerkingsbedrijf Belgoprocess is volgens een veiligheidsaudit "zorgwekkend." Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Belgoprocess relativeert de audit.

Belgoprocess zegt zelf in orde te zijn met alle huidige reglementen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de opslag en verwerking van radioactief afval. Uit een doorlichting door het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, was gebleken dat er problemen zouden zijn. Volgens Belgoprocess gaat het om een toetsing aan de toekomstige normen.

"Belgoprocess heeft zelf proactief gevraagd aan het FANC om een audit te doen", aldus Bart Thieren van Belgoprocess. "Het FANC bevestigt dat het algemene veiligheidsniveau bij Belgoprocess in orde is." De opmerkingen gaan volgens Thieren over veiligheidsnormen die nog niet van toepassing zijn. "Over het algemeen scoort Belgoprocess prima. Al zijn er punten waarop we naar de toekomst toe nog moeten aan werken." Belgoprocess start nu een actieplan om ervoor te zorgen dat het bedrijf ook goed scoort op de toekomstige normen.

Gisteren raakte bekend dat Belgoprocess, als eerste bedrijf in meer dan twintig jaar, buitenlands kernafval mag verwerken. Het gaat om 120 ton laagradioactief medisch afval uit Duitsland.