Bom uit WO II duikt op in Tiense suikerfabriek

In de suikerfabriek in Tienen is een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bom was in de fabriek terechtgekomen met een lading bieten. Het is al de tweede keer in een week tijd dat er een springtuig wordt gevonden.

Volgens directeur Dirk Ruytinx is er op geen enkel moment enig gevaar geweest en was een evacuatie van de fabriek of de omgeving dan ook niet nodig. De ontmijningsdienst DOVO kwam ter plaatse. Enkele kilometers verderop werd het springtuig onschadelijk gemaakt.

Het is al de tweede keer in een week tijd dat er een bom opduikt in de fabriek. Een dergelijke vondst is dus niet uitzonderlijk. "Dat er bommen tussen de aangevoerde bieten zitten, komt nog voor want de suikerbieten zijn afkomstig van velden uit een wijde omgeving", aldus Ruytinx.

Beide bommen werden aangetroffen tussen bietengrond. "Tijdens het rooiseizoen, dat loopt van september tot januari, worden de bieten via ondergrondse kanalen de fabriek ingevoerd en met water schoongemaakt. Al het bezinksel wordt apart afgevoerd. Het is tijdens de opruimingswerken aan dat bezinksel dat de bommen werden aangetroffen", verduidelijkt de directeur.