Bonus van 600.000 euro voor Dexia-topman Mariani

Dexia heeft zijn Franse topman Pierre Mariani een bonus gegeven van 600.0000 euro voor zijn prestaties in 2010. Dat staat in het jaarverslag dat de financiële groep vandaag heeft bekendgemaakt. De bonus is opmerkelijk omdat de Nationale Bank onlangs nog opriep om geen bonussen uit te betalen, zolang de banken hun staatssteun niet hebben terugbetaald.

De banken lijken de oproep van de Nationale Bank naast zich neer te leggen. Na BNP Paribas Fortis betaalt nu ook Dexia bonussen uit. KBC moet zijn jaarverslag nog voorstellen.

Jean-Luc Dehaene, voorzitter van de Raad van bestuur van Dexia, ziet geen graten in de bonus voor Mariani en benadrukt dat het bezoldigingsbeleid strookt met de Belgische en Europese wetgeving.

De totale vergoeding voor Mariani komt uit op 1,8 miljoen euro. De bonus komt bovenop zijn vaste salaris van 1 miljoen euro en een pensioenstorting van 200.000 euro. In 2009 kon Mariani rekenen op een jaarvergoeding van 1,95 miljoen euro.

Dexia kreeg tijdens de bankencrisis in 2008 6,4 miljard euro vers kapitaal van België, Frankrijk en Luxemburg. Kort daarna kreeg de bankverzekeraar ook een staatswaarborg om 150 miljard euro te kunnen lenen. Europa beschouwde de steun als concurrentievoordeel en eiste een inkrimping van Dexia.

Bonussen zetten aan tot risico

De vakbonden zijn niet te spreken over de bonussen van de toplui van Dexia. Volgens hen zetten die topmanagers aan tot het nemen van grote risico's.

Volgens Stefaan De Cock van de christelijke vakbond ACV zegt dat de bonuscultuur de toplui doet focussen op prestaties op korte termijn eerder dan meer duurzame realisaties op lange termijn. Hij wil een einde aan die bonuscultuur.

De socialistische bediendenbond BBTK reageert furieus op de bonus. "Dit is totaal onfatsoenlijk en buiten alle normen", verklaarde Miranda Ulens van het BBTK. "Deze verloning is goedgekeurd door de raad van bestuur van Dexia, waarin tal van politici zitten, terwijl hun partijen in het parlement tegen excessieve bonussen gekant zijn", hekelde Ulens de hypocrisie. In de raad van bestuur van Dexia zetelen onder meer Serge Kubla (MR) en Francis Vermeiren (Open VLD). CD&V'er Jean-Luc Dehaene is voorzitter.

Ook Matthias De Clercq (Open VLD), Bruno Tuybens (SP.A) en Meyrem Almaci (Groen!) hebben kritiek op de bonussen.