Eén zwaargewonde na lekken bijtend product

In het centrum van Brussel is een gevaarlijk product gelekt in de buurt van hotel Le Méridien. Eén personeelslid van het hotel raakte daarbij zwaargewond, 8 anderen moesten naar het ziekenhuis. Er werd een veiligheidszone ingesteld in de buurt van het hotel, die reikte tot de Grasmarkt, en 3 hotels werden ontruimd.

Het incident deed zich voor rond half 12 vanmorgen. Een bestelwagen reed bij een verkeerd manoeuvre tegen een vat dat een honderdtal liter van een bijtend zuur bevatte. Dat gebeurde op het Spanjeplein aan hotel Le Méridien, vlak bij het Centraal Station.

Het gaat om een bijtend product dat in stomerijen gebruikt wordt om vetten op te lossen. Het kan irritaties aan de ogen en luchtwegen veroorzaken. Eén personeelslid van het hotel kreeg een deel van het zuur in zijn gezicht en op zijn benen. Hij is voor verzorging naar het militair hospitaal van Neder-over-Heembeek gebracht, maar is niet in kritieke toestand.

Acht anderen werden naar het Sint-Pietersziekenhuis gebracht met ademhalingsproblemen, meldt Ilse Van de Keere van de Brusselse politie. Negen anderen konden ter plaatse verzorgd worden. De brandweer kwam ter plaatse om het product te verwijderen.

Hotel Le Méridien werd preventief ontruimd, net als het Novotel en Carrefour de l'Europe. Het ging om zowat 300 mensen. Zij werden elders opgevangen of kregen een activiteit aangeboden. Rond 16 uur konden zij naar hun kamer terugkeren.

De drie hotels werden vrijgegeven nadat de Civiele Bescherming metingen had uitgevoerd en de hotels veilig had verklaard. Ook het gespecialiseerde team dat de chemische substantie moest opruimen heeft zijn werk afgerond, volgens de politie.

Wel blijft er voorlopig een veiligheidszone rond het Spanjeplein en de Horta-gallerij in het Centraal Station. Het is wachten tot de plaats van ongeval volledig verlucht is, voor ook die veiligheidszone wordt opgeheven, klinkt het.