Elfde Erfgoeddag in het teken van armoede

De elfde editie van de Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel staat in het teken van armoede. Dat heeft minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) bekendgemaakt. Op zondag 1 mei vinden rond dat thema meer dan 600 activiteiten plaats.

Vierhonderd organisaties, waaronder musea, archieven, erfgoedbibliotheken en heemkundige kringen, dragen hun steentje bij tot deze Erfgoeddag onder de noemer "Armoe troef". Met meer dan 600 gratis activiteiten willen deze organisaties de bezoekers tonen hoe mensen in het verleden met armoede omgingen. Ze willen ook een beeld geven van de verbeten strijd die mensen en organisaties ertegen hebben gevoerd.

Om te tonen dat armoede nog steeds een probleem is, spelen ook armoedeverenigingen een belangrijke rol tijdens de Erfgoeddag. Enkele armen zullen zelf in gesprek gaan met de bezoekers. Zo hebben de asielzoekers van het opvangcentrum het Klein Kasteeltje zelf de camera ter hand genomen om de mensen achter de muren van deze bekende plek tonen.

Elk jaar zet de dag het roerend en immaterieel erfgoed in de kijker rond een bepaald thema. In 2010 bracht de jubileumeditie rond het thema "FAKE! " 235.000 mensen op de been. De thema's voor 2012 en 2013 zijn "Helden" en "Stop de tijd". In 2014 komt de focus op "Grenzeloos", zo maakte Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (foto) bekend.