Financieringswet blijft moeilijk liggen

Koninklijk onderhandelaar Wouter Beke (CD&V) heeft de gesprekken met Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) vanmorgen in een "positieve sfeer" voortgezet. Samen overliepen ze de hoofdstukken rond BHV en Brussel uit de nota van Beke. De financieringswet blijft moeilijk liggen.

Opvallend is dat het verbale vuurwerk van afgelopen weekend weinig invloed heeft gehad op de trilaterale topontmoetingen. De sfeer was naar verluidt opmerkelijk positief. Op de agenda vandaag stonden nochtans delicate dossiers als BHV en Brussel. Dossiers waarover dit weekend nogal wat te doen was, denk maar aan de hetze rond de naamsverandering van de Franstalige gemeenschap in de Federatie Wallonië-Brussel.

Toch is er naar verluidt vooruitgang gemaakt op het vlak van de responsabilisering in de gezondheidszorg en het arbeidsmarktbeleid. Voor de twee beleidsdomeinen zou een bonus-malusregeling in de maak zijn. Een efficiënt beleid zou een beloning opleveren voor de gewesten, een fout beleid een bestraffing.

De gesprekken rond de financieringswet liggen wel erg moeilijk. De PS wil geen financieel verlies voor het federale niveau en voor de gewesten en vraagt bovendien 500 miljoen extra voor Brussel.