Fortisrechter Schurmans wil vrijspraak

Op het proces-Fortis hebben zowel rechter van beroep Christine Schurmans als Ivan Verougstraete, voormalig voorzitter van het Hof van Cassatie, de vrijspraak gevraagd.

Rechter Schurmans erkent dat ze een mail met ontwerpen van arresten heeft doorgestuurd naar haar vriendin Nicole Diamant, maar ontkent dat ze daardoor haar beroepsgeheim geschonden heeft. Volgens haar komt dat omdat Diamant, een eremagistraat, ook gebonden is door het beroepsgeheim.

Schurmans maakte samen met haar collega's Paul Blondeel en Mireille Salmon deel uit van de 18e kamer van het Brusselse hof van beroep dat zich enkele jaren geleden moest uitspreken over de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas.

Een lagere rechtbank had die verkoop goedgekeurd, maar het hof van beroep deed dat niet. Schurmans, die het daar niet mee eens was, zou zich dan ziek hebben gemeld. Salmon en Blondeel komen later aan het woord.

Ook Ivan Verougstraete, voormalig voorzitter van het Hof van Cassatie, ontkent dat hij iets strafbaars gedaan heeft.