Ingmar Bergman is meer waard dan Greta Garbo

De Zweedse Nationale Bank heeft aangekondigd dat er vanaf 2014 nieuwe bankbiljetten op de markt zullen worden gebracht. Zes prominente inwoners van Zweden uit de twintigste eeuw zullen worden afgebeeld op de nieuwe biljetten.

De Zweedse film- en theatermaker Ingmar Bergman zal het biljet van 200 Zweedse kroon sieren. Hij is daarmee het dubbele waard van actrice Greta Garbo, die op het biljet van 100 kroon prijkt.

De andere prominenten op een bankbiljet zijn schrijfster Astrid Lindgren (20 kroon), muzikant Evert Taube (50 kroon), operadiva Birgit Nilsson (500 kroon) en Dag Hammarskjöld (1.0000 kroon), de voormalige voorzitter van de VN-Veiligheidsraad.

De afbeelding van de Zweedse koning Carl Gustaf wordt niet meer gebruikt in de lay-out van de bankbiljetten. Aan de andere zijde komt een motief te staan dat gebaseerd is op de natuur in de regio waar de beroemdheden woonden.

De vormgeving van de muntstukken van de Riksbank wordt niet aangepast. Koning Carl Gustaf zal op de muntstukken blijven prijken.