Ivorianen vluchten ook naar buurland Ghana

In Ghana stromen de vluchtelingen uit Ivoorkust toe na het heropgelaaid geweld van het afgelopen weekend. In Ampain, op zo'n 50 kilometer van de grens met Ivoorkust worden 2.500 vluchtelingen opgevangen in een tentenkamp. Hendrik Moeremans, die momenteel in Ghana verblijft, ging een kijkje nemen.

Sinds zaterdag barst het kamp in Ampain uit zijn voegen. "Er is niet genoeg water, voedsel en medisch materiaal", zegt kampdirecteur Kelly Forson.

Iedere dag brengen bussen van de Verenigde Naties 200 à 300 nieuwe vluchtelingen van de tijdelijke opvangkampen langs de grens naar het kamp. De VN en NADMO (National Disaster Management Organisation) kunnen die blijvende toestroom niet meer de baas. "De absolute maximumcapaciteit voor dit kamp is 3.000", zegt Forson.

Nu al zit de kampleiding met een water- en voedseltekort. Volgens het Rode Kruis is er ook onvoldoende medisch materiaal voorhanden. "Er zijn bestellingen onderweg maar als de vluchtelingen aan dit tempo blijven toestromen, wordt het moeilijk om het hier leefbaar te houden", waarschuwt Forson.

Voor een aantal vluchtelingen zijn er ook minder materiële, maar daarom niet minder urgente noden. "Een aantal onder hen was getuige van de slachtpartijen. Zij hebben dringend psychologen nodig", meldt de kampdirecteur.

Onduidelijkheid over aantal vluchtelingen

Zelfs al is het aantal Ivoriaanse vluchtelingen in het kamp in Ampain de laatste dagen drastisch gestegen, toch is hun aantal maar een fractie van het totale aantal vluchtelingen uit Ivoorkust. Officieel is Ampain de enige plek waar Ivorianen in Ghana terechtkunnen. "Alle vluchtelingen worden eerst gescreend aan de grensovergang in Elubo", legt Forson uit. Zo willen de speurders vermijden dat paramilitairen het Ivoriaanse conflict exporteren.

Feit is dat niemand weet hoeveel Ivorianen de grens inmiddels overgestoken hebben. Niet bij alle grensposten wordt zo nauwgezet gecontroleerd als in Elubo. Dat bleek zaterdag nog, toen een handvol zwaarbewapende militairen de grens hadden weten oversteken en zo een nationale hetze veroorzaakten in Ghana.

Vooral in de Brong-Ahaforegio worden de grenzen weinig gecontroleerd. Er mag dan al een verhoogd aantal politiecontroles uitgevoerd worden op de Ghanese hoofdwegen, het is een publiek geheim dat een vrije doorgang vrijwel altijd te koop is. Ook corruptie aan de grensposten maakt het moeilijk om het totale aantal vluchtelingen te schatten.

Tot slot hebben heel wat rijke Ivorianen hun toevlucht gezocht in de hotels van Bussua, Axim en Takoradi, in West-Ghana. Sommigen zijn daar al sinds de onlusten begonnen, eind november 2010.

Hendrik Moeremans