Jury in zaak-Kitty krijgt liefst 219 vragen

Op het proces over de dood van agente Kitty Van Nieuwenhuysen hebben de drie beschuldigden in hun slotwoord nog eens gezegd dat ze niets met de moord te maken hebben. De jury moet nu oordelen over schuld of onschuld.

Op het proces rond de moord op politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen zijn de 219 vragen voorgelezen waarop de jury zal moeten antwoorden, geen 289 zoals eerder gezegd werd. Zo moeten de juryleden voor elk van de drie beschuldigden afzonderlijk beoordelen of ze schuldig zijn aan moord, aan autodiefstal en aan een gewelddadige overval.

In hun slotpleidooi wasten zowel Nourredine Cheikhni, Galip Kurum als Hassan Iasir nog eens hun handen in onschuld. Allen zeggen ze dat ze geen moordenaar zijn en dat ze niet weten hoe ze in dit onderzoek zijn terechtgekomen.

"Ik zou misschien in de lucht kunnen schieten of op de banden van de politiewagen, maar meer niet", zei Cheikhni. "Ik heb stommiteiten begaan. En al mijn hele leven heb ik moeite om de ernst van mijn daden en hun gevolgen in te schatten, maar ik beloof dat ik niet opnieuw zal teleurstellen als ik vrijkom."

Kurum herhaalde nog eens dat hij niet diegene was die op de combi had geschoten waarin het slachtoffer zat. "Het is niet omdat ik groot ben dat ik automatisch de moordenaar ben. Ik heb niets met de feiten te maken en weet ook niet hoe mijn DNA in de auto is terechtgekomen. Ik haat de politie ook niet. Het is tenslotte ook de agent die mij heeft neergeschoten die mij naar het ziekenhuis heeft gebracht en mijn leven gered heeft."

Hassan Iasir hield het kort. "Ik vraag de jury alleen om de waarheid te zoeken in dit dossier en die is dat ik niets te maken heb met de feiten. Ik ben geen moordenaar en weet niet hoe ik in dit dossier ben terechtgekomen." De beschuldigden drukten ook nog hun sympathie uit voor de families van Van Nieuwenhuysen (kleine foto) én de andere slachtoffers in het dossier en wensten hen veel moed en sterkte.

De jury is rond 14 uur in beraad vertrokken. De twaalf juryleden zitten afgezonderd in een hotel, waar een volledige verdieping voor hen is afgehuurd. Pas als ze een antwoord hebben op alle vragen, kan de jury melden dat ze klaar zijn met hun beraad. Gezien de vele vragen in het proces zou dat enkele dagen kunnen duren.

Gsm in de cel?

Even was er ook opschudding vanochtend toen Cheikhni tijdens zijn slotpleidooi zei dat zowel hij als Kurum elkaar bijna dagelijks bellen met de gsm op hun cel. Cheikhni en Kurum hadden al eens in de cel gezeten voor een overval op het postkantoor van Lodelinsart, maar waren vrijgekomen onder voorwaarden. Zo mochten ze geen contact meer hebben met elkaar.

"We hebben vier jaar samen in de cel gezeten en hebben elke dag samen gegeten. Na onze vrijlating hebben we contact gehouden, maar alleen omdat we vrienden zijn. Zelfs vandaag nog hebben we dagelijks contact. We bellen met de gsm die we in onze cel hebben."

Normaal gezien mogen gedetineerden geen gsm hebben op hun cel. Het is niet duidelijk wat de gevolgen van de uitspraken van Cheikhni zullen zijn.