Khaddafi vraagt Obama om hulp tegen de NAVO

De Libische leider Moe'ammar Al-Khaddafi heeft een brief geschreven aan Barack Obama. Hij zoekt bij de Amerikaanse president steun tegen de NAVO. Die belooft intussen de Libische burgers te beschermen tegen de aanvallen van de troepen van Khaddafi.

"U bent een man met voldoende moed om een fout recht te zetten. Ik ben er zeker van dat u die verantwoordelijkheid aankunt...", zo schrijft Khaddafi. "Daarom, in het belang van de wereldvrede en de vriendschap tussen onze volkeren, voor het goed van de economie en de strijd tegen de terreur... U bent in de positie om de NAVO voorgoed uit Libië weg te houden." Khaddafi schrijft ook dat de rebellen in zijn land "bendes van Al Qaeda" zijn die terreur zaaien.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de brief al verworpen. "Ik denk dat Khaddafi weet wat hij moet doen", zo zei ze. "Er moet een staakt-het-vuren komen, zijn troepen moeten zich terugtrekken en hij moet een beslissing nemen over afstand doen van de macht en zijn vertrek uit Libië."

NAVO belooft "burgers te beschermen"

De NAVO belooft intussen al het mogelijke te doen om de bevolking van Misurata, in het westen van Libië, te helpen. De alliantie reageert daarmee op de kritiek van de Libische rebellen dat de NAVO te weinig hulp zou bieden.

Bij de rebellen in Libië is er immers ongenoegen gegroeid over de NAVO-operatie. Volgens hun commandant maakt het optreden van de NAVO nog weinig verschil en laat de alliantie de stad Misurata in de steek.

In Misurata, waar de troepen van Khaddafi al wekenlang de stad belegeren en beschieten met artillerie, doet de NAVO niets om de bevolking te beschermen, aldus Abdul Fattah Younis (kleine foto). Hij klaagt ook de overmatige bureaucratie aan, waardoor het uren duurt vooraleer de NAVO kan inspelen op de gebeurtenissen op het terrein.

Younis waarschuwt de NAVO. "Als er nog een week langer gewacht wordt, zal er geen Misurata meer zijn. Men zal er niemand meer vinden." In Benghazi, het rebellenbolwerk in het oosten, is er zelfs betoogd, de manifestanten eisen een krachtdadiger ingrijpen van de NAVO.

De NAVO zelf ontkent dat de operatie stilvalt of in intensiteit afneemt. De alliantie maakt zich ook sterk dat ze er alles aan zal doen om de burgers van Misurata te beschermen. "De NAVO heeft een zeer duidelijk mandaat van de VN", luidt het. Een woordvoerder van de NAVO voegde er ook nog aan toe dat "alle operaties op een heel alerte manier worden uitgevoerd".

850 vluchten zijn er al geweest van NAVO-vliegtuigen sinds de alliantie het commando heeft overgenomen. Het probleem is dat de troepen van Khaddafi zich nu dichter bij en vaak tussen de burgers ophouden. Dat maakt bombarderen moeilijk.

Volgens de Franse minister van Defensie zullen de rebellen de kans krijgen om via de haven voedsel af te leveren in Misurata.

Khaddafi beschiet oostelijke olievelden

Troepen van Khaddafi zouden intussen de olievelden Messla en Sarir in het oosten van Libië hebben beschoten. Die olievelden zijn onder controle van de opstandelingen. Volgens de rebellen is er schade aangericht aan de installaties en is de productie voorlopig stilgelegd.

Khaddafi zou willen voorkomen dat de rebellen olie uitvoeren en met de opbrengst wapens zouden kopen. Sarir is het grootste olieveld van Libië en is met een pijpleiding verbonden met de oliehaven van Tobruk in het oosten van het land.

Vanuit Tobruk is een tanker vertrokken met de eerste lading olie die door de rebellen verscheept wordt. Het gaat om een schip  van een Griekse rederij, maar het is niet duidelijk wie de opdrachtgever van de missie is.