Lek in reactor 2 in Fukushima is gedicht

In Japan is de scheur in reactor 2 in de kerncentrale van Fukushima na vier dagen gedicht. De kans bestaat echter dat er nog steeds radioactief besmet water uit andere scheuren lekt. Elders in de kerncentrale is er opnieuw ontploffingsgevaar.

Zaterdag raakte bekend dat er radioactief water in de zee lekt vanuit reactor 2. Tepco, het bedrijf dat de kerncentrale uitbaat, ontdekte een 20 centimeter lange scheur in een koker van het turbinegebouw, de vermoedelijke bron van de vervuiling. Tepco probeerde het lek te dichten door beton in de koker te storten. Dat mislukte, net als verschillende pogingen met andere materialen.

Nu zegt een woordvoerder van Tepco dat er 1.500 liter waterglas in de scheur werd gespoten. Dat is een product dat vaak in schoonmaakmiddelen zit. Nu is het lek gestopt, maar Tepco moet intussen nog altijd duizenden liters laag radioactief water gecontroleerd in zee lozen. Dat werk zou bijna afgelopen zijn.

Het lek in reactor 2 is gedicht, maar de kans bestaat dat er ook op andere plaatsen in de getroffen reactoren nog radioactief water lekt en er dus meer barsten of scheuren zijn. Hoe dan ook is er bezorgdheid over het eten van vis uit de buurt. De regering heeft de limiet voor radioactiviteit in vis dan ook verstrengd.

Intussen is er in reactor 1 een nieuw probleem opgedoken. Daar is ontploffingsgevaar omdat er in het reactorgebouw te veel waterstof zou hangen. Er wordt nu stikstof in de vaten rond de reactorkern gespoten om te voorkomen dat de hoeveelheid waterstof ontploft. Die techniek werd al eerder toegepast, kort na de aardbeving en tsunami.

8.000 euro per geëvacueerd gezin

Tepco, de uitbater van de kerncentrale van Fukushima, heeft beslist om een schadevergoeding van 8.000 euro uit te keren aan elk getroffen of geëvacueerd gezin uit de omgeving van de kerncentrale. In totaal werden zo'n 80.000 personen gedwongen om hun woning te verlaten. De Japanse minister van Handel Banri Kaieda pleit ervoor om de vergoeding zo snel mogelijk uit te keren. Ook de enorme schadevergoedingen voor vissers, bedrijven en de landbouw moeten nog worden besproken.

De Japanse regering stelt intussen een begroting op voor de heropbouw van de gebieden die getroffen werden door de aardbeving en de tsunami van 11 maart. Daarin wordt 3 triljoen yen (35 miljard dollar) vrijgemaakt. Dat meldt het Japanse persbureau Kyodo. Het ontwerp stelt dat de Japanse regering niet zal afhangen van de uitgifte van obligaties voor deze bijkomende uitgaven. Japan wil zijn grote overheidsschuld niet nog groter maken.

Het dodental van de ramp staat vandaag op 12.468 doden en 15.091 vermisten.