Nieuw kanaal zal Seine met Benelux verbinden

Tegen 2017 komt er een kanaal dat de Seine verbindt met de waterlopen in de Benelux. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy (foto) aangekondigd. Het project dat de naam "Seine-Nord Europe" meekreeg, zal ongeveer 4,5 miljard euro kosten.

"Het is fantastisch, Frankrijk heeft sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog geen grote kanalen meer aangelegd", aldus Sarkozy in het Noord-Franse Nesle, waar hij een conferentie bijwoonde. Hij kon er melden dat de financiering van het project, al een aantal jaren de grote struikelblok, zo goed als rond is.

Op het terrein zijn al voorbereidende werkzaamheden aan de gang. Volgend jaar valt de beslissing welk bedrijf het kanaal mag aanleggen. Twee kandidaten zijn nog in de running: Bouygues en Vinci. Tegen 2017 zouden de werkzaamheden afgerond moeten zijn. Het nieuwe kanaal zal 106 kilometer lang zijn.

Door het project zullen zeven belangrijke havens met elkaar verbonden worden. Le Havre, Rouen en Duinkerke in Frankrijk, Gent, Zeebrugge en Antwerpen in ons land, en Rotterdam in Nederland.

Volgens de Franse krant Le Parisien zal het nieuwe kanaal ongeveer 4.000 directe en 28.500 indirecte banen scheppen. Ook de Belgische havens verwachten mee te profiteren van het Franse kanaal.

Daan Schalk, gedelegeerd bestuurder van het Gentse Havenbedrijf, is verheugd met de beslissing."Dit is absoluut van belang voor de Gentse haven, omdat het de verbinding met Noord-Frankrijk en Parijs zal optimaliseren", aldus Schalck. Alleen al door dit project verwacht hij een groei van 15 procent van de binnenvaarttrafiek.