Parlement redt Berlusconi van Ruby en anderen

In het zogenoemde "Rubygate"-proces staat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi terecht voor betaalde seks met de minderjarige Ruby en voor machtsmisbruik, omdat hij de politie onder druk zette om Ruby na een diefstal vrij te laten. Hoewel de mediamagnaat al dertien processen met succes doorstond, vreest hij vooral voor dit proces. Maar het parlement helpt hem een handje.

Het parlement heeft de dag voor de start van het proces gestemd over de bevoegdheid van de Milanese rechtbank in dit proces. De rechtse meerderheid van premier Berlusconi vindt namelijk dat de verdenking van machtsmisbruik door een speciaal “ministerieel” rechtscollege dient worden te behandeld.

Dat is een gewoon rechtscollege, dat echter voor de juridische vervolging toestemming moet vragen aan het parlement. Een toestemming die het parlement, waar Berlusconi een meerderheid heeft, natuurlijk nooit geeft. De zaak is nu aanhangig gemaakt bij het Hof voor Grondwettelijke Zaken.

De advocaten van Berlusconi hebben de rechtbank gevraagd het proces voorlopig uit te stellen, totdat het hof, over ongeveer een jaar, zich uitspreekt over de bevoegdheid. De rechtbank in Milaan hoeft echter niet op de uitspraak te wachten en heeft dat ook niet gedaan. Op de eerste dag zijn de agenda en enkele technische zaken afgehandeld. 

De agenda voor het proces bepalen is niet evident. De premier kan enkel op maandag een rechtszaak bijwonen en de komende maandagen zijn al bezet door de drie andere strafzaken tegen de premier. Alleen eind mei en eind juni zijn nog vrij. De volgende procesdag is evenwel vastgelegd op dinsdag 31 mei.

Wetswijziging

Voor de andere, lopende strafzaken, heeft het parlement ook een oplossing in de maak. De Tweede Kamer stemt over het zogenaamde “verkorte proces”. Omdat in Italië de rechtsgang zo lang duurt, wil Berlusconi de processen verkorten. Italië is daarvoor al herhaaldelijk op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Berlusconi wil beginnen door de verjaringstermijn (de tijd waarbinnen een proces moet zijn afgerond) te verkorten. Iets wat hij ook al in 2005 deed, waardoor twee strafzaken tegen hem eerder verjaarden dan voorzien en waardoor de rechtbank niet aan een vonnis toekwam. Nu wordt die termijn nogmaals verkort voor verdachten zonder strafblad (Berlusconi) en voor delicten waar maximaal 10 jaar celstraf voor staat.

Als deze wetswijziging wordt aangenomen (de Senaat, waar Berlusconi een ruimere meerderheid heeft, moet de wet ook nog goedkeuren), is het proces “Mills” ten dode opgeschreven. De premier staat terecht omdat hij zijn Engelse advocaat David Mills 600.000 dollar zou hebben betaald om te liegen in twee andere strafzaken tegen Berlusconi. Een corruptiezaak waarvoor Mills zelf al veroordeeld is. Dankzij de nieuwe, kortere verjaringstermijn, moet dit proces nog voor de zomer afgerond zijn. De rechters hebben dan waarschijnlijk niet genoeg tijd om tot een eerste vonnis te komen.

Hedwig Zeedijk